Lockdown: Τι αλλάζει από την Παρασκευή σε Μετακινήσεις, SMS, Λιανεμπόριο και Τουρισμό – Αύριο συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

ΚΩΣ
11-05-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την περαιτέρω άρση των μέτρων του lockdown.  Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων οι οποίοι αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για αλλαγές σε διαπεριφερειακές μετακινήσεις, SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα ακολουθήσει η τακτική ενημέρωση και οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για τον τουρισμό. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει το Σάββατο 15 Μαΐου.

Στο «τραπέζι» των λοιμωξιολόγων βρίκεται και η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ενδοχώρα,  θα απελευθερωθούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου. Όσον αφορά στα νησιά, δεν αποκλείεται η μετακίνηση να επιτραπεί με self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σχετικά με το ωράριο κυκλοφορίας, αναμένεται να υπάρξει επέκταση. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00 που ισχύει τώρα. Σε ότι αφορά τα sms η συζήτηση των λοιμωξιολόγων αφορά στην κατάργηση του click away και click inside στο λιανεμπόριο.  Πιθανή είναι και η κατάργηση των SMS στο 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

«Κλειδί» για τον οδικό χάρτη είναι ο τουρισμός ο οποίος επανεκκινεί στις 15 Μαΐου. Το ακριβές πλαίσιο αναμένεται να το παρουσιάσει ο υπουργός Τουρισμού την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αυτό το μέτρο θα αφορά όλες τις πύλες της χώρας. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.