ΕΟΠΥΥ: Μόνο με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό οι εξετάσεις Oncotype DX και Mammaprint – Τι ισχύει με τις χειρόγραφες συνταγές

13-05-2021

Αλλάζει από την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία παραπομπής των εξετάσεων Oncotype DX και Mammaprint για τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, από 20/5ου θα γίνεται υποχρεωτικά με την έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (eprescription).

Οι ασθενείς/δικαιούχοι προκειμένου να εκτελούν τις εξετάσεις θα πρέπει να έχουν παραπεμπτικό από το θεράποντα ιατρό τους το οποίο να έχει εκδοθεί μέσω του e-prescription. To παραπεμπτικό θα πρέπει να φέρει έγκριση από ελεγκτή ΕΟΠΥΥ με συνυποβολή της ιστολογικής έκθεσης.

Οι ιατρικές ειδικότητες που δύναται να παραπέμπουν ηλεκτρονικά για τις εξετάσεις είναι οι ογκολόγοι παθολόγοι και οι γενικοί χειρουργοί ή οι γυναικολόγοι. Με την προϋπόθεση να έχουν διενεργήσει το χειρουργείο στην ασθενή και να εργάζονται σε μονάδα ή κλινική μαστού.

Το παραπεμπτικό θα πρέπει να φέρει ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού, καθώς και τη σφραγίδα του νοσοκομείου ή κλινικής στο οποίο βρίσκεται ο ιατρός.

Οι συμβεβλημένοι πάροχοι, από την 20-5-2021 οφείλουν να εκτελούν μόνο ηλεκτρονικά παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί με την ανωτέρω διαδικασία και να τα υποβάλλουν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που λάβουν χειρόγραφο παραπεμπτικό θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς των ασθενών προκειμένου να το εκδώσουν και ηλεκτρονικά.

Επισημαίνεται ότι κατά το μεταβατικό στάδιο, δηλαδή έως και 20-5-2021, θα μπορούν να εκδίδονται και να εκτελούνται παράλληλα με τα ηλεκτρονικά και χειρόγραφα παραπεμπτικά.