Άρση lockdown: Tι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας – Ποιοί περιορισμοί παραμένουν

14-05-2021

«Πρεμιέρα» σήμερα για την επιστροφή στην κανονικότητα με νέα άρση περιοριστικών μέτρων πραγματοποιεί η χώρα σήμερα, Παρασκευή. Πλέον από τις 6 το πρωί καταργείται η αποστολή sms στους αριθμούς 13032 και 13033.

Στο λιανεμπόριο καταργούνται τα ραντεβού, δηλαδή τα click inside και τα click away. Συνεχίζουν ωστόσο να ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Παράλληλα, παρατείνεται η κυκλοφορία έως τις 12:30 τη νύχτα και ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά – εξαιρούνται Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Εναλλακτικά, οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, ή self-test 24 ωρών. Επίσης για όσους έχουν νοσήσει, απαιτείται βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν για όλους τους ταξιδιώτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, 5 ετών και άνω. Σημειώνεται πως η δήλωση των self tests θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

Σήμερα ανοίγουν τα μουσεία και ο τουρισμός. Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24 Μαΐου τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής και χώροι δεξιώσεων επαναλειτουργούν από τις 31 Μαΐου. Οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.