Ρεκόρ εμβολιασμών: Ξεπεράσαμε τα 4 εκατ. – Τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
14-05-2021

 

Με υψηλές ταχύτατες τρέχουν οι εμβολιασμοί στη χώρα και ήδη τα… τσιμπήματα ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια. Περισσότεροι μάλιστα από ενάμιση εκατομμύριο πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο σχεδιασμός της εμβολιαστικής επιχείρησης εξελίσσεται κανονικά και ραντεβού εμβολιασμού κλείνουν τώρα:

Πολίτες άνω των 30 ετών.

Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Άμεσα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες 18 – 29 ετών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τα εμβόλια, τέλος Ιουνίου θα έχουμε φτάσει στο ποσοστό του 50% που θα φέρει τη σχετική ανοσία.

Στο μεταξύ, την Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται να προσχωρήσει σε νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει.

Καθώς, όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από Covid-19 διαθέτουν ήδη αντισώματα κατά του ιού, η σύσταση θα είναι να εμβολιάζονται με μια μόνο δόση. Η Επιτροπή θα δώσει οδηγίες για το χρόνο που θα πρέπει να γίνει το εμβόλιο. Συγκεκριμένα, αν θα γίνεται στις 8 ή στις 12 εβδομάδες (ή μεταξύ των δύο) από την ημέρα της διάγνωσης της νόσου Covid-19.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Υπενθυμίζεται πως το ECDC συνιστά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ακόμη και για όσους έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.