Άρση περιορισμών: Προβληματιμός για την τήρηση των μέτρων. Καμπανάκι από τα λύματα. Έρχονται τοπικά lockdown

19-05-2021

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία της τήρησης των μέτρων, μετά την σταδιακή άρση του lockdown, ενόψει και της περαιτέρω χαλάρωσης. Τα στοιχεία από το πρώτο σαββατοκύριακο «ελευθερίας» είναι απογοητευτικά, καθώς αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρόστιμα ξεπέρασαν τις 150.000 ευρώ.

Σε συνδυασμό με τα κορονοπάρτι που τείνουν να γίνουν…  επιδημία, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα πολύ επικίνδυνο «κοκτέιλ». Η ανησυχία εντείνεται και από τα στοιχεία για τα λύματα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία για την εβδομάδα 10 έως 16 Μαΐου 2021, του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν  καθαρά αυξητικές τάσεις 198% στα Χανιά και 36% στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-3%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Παρατηρήθηκε αύξηση 36% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.

Λάρισα:  Παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10% ) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-56%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Ηράκλειο: Παρατηρήθηκε αύξηση 94% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση 198% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Ρέθυμνο: Συνεχίσθηκε η μείωση (-26%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Πάτρα: Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-80%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21 , παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.

Αλεξανδρούπολη: Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρουσίασε αύξηση 45%, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Νέα μέτρα

Η στρατηγική διαχείρισης εξάρσεων για το επόμενο διάστημα προσανατολίζεται σε τοπικά lockdown. Αυτό θα αποφασιστεί στην περίπτωση που ο επιδημιολογικός συναγερμός «χτυπήσει» κόκκινο.

Ήδη σε αρκετά νησιά τα κρούσματα εμφανίζουν σημαντική αύξηση. Ήδη η Κάλυμνος, είναι το πρώτο νησί που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έως και την Δευτέρα 24 Μαΐου. Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται επίσης τα νησιά: Κέρκυρα, Σκιάθος, Ικαρία, Πάτμος, Νάξος, Κάρπαθος.

Σε κάθε περίπτωση το μοντέλο του τοπικού lockdown θα είναι ενδεχομένως ο «οδηγός» για το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που παρατηρείται τοπική έξαρση της επιδημίας.