Εθνικό Σύστημα Υγείας: Σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων – Πότε σταματάει η αποκλειστική  χρήση τους ως Νοσοκομείο Covid.

νοσοκομειο ασθενεις
21-05-2021

Από σήμερα αναμένεται και η σταδιακή επιστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην κανονικότητα. Η αρχή θα γίνει με το «Θριάσιο» Νοσοκομείο το οποίο «επιστρέφει» στις εφημερίες, έπειτα από ενάμιση περίπου μήνα λειτουργίας ως νοσοκομείο περιστατικών COVID-19 αποκλειστικά.

Αντίστοιχα, την Κυριακή 23 Μάϊου θα είναι η τελευταία εφημερία για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ θα ξεκινήσει σταδιακά και η λειτουργία του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η αποδέσμευση για τις κλίνες των νοσοκομείων «ΚΑΤ», «Γ. Γεννηματάς» και «Αττικόν», οι οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19.

Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων, τα οποία δεν ήταν επείγοντα και έκτακτα. Αντίθετα, κανονικά αντιμετωπίζονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όλα τα επείγοντα περιστατικά όπως και συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν να κάνουν κυρίως με τους ογκολογικούς ασθενείς.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως η κάμψη που παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο στις εισαγωγές σε απλές κλίνες νοσηλείας, όσο και στην μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δίνει τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονική λειτουργία των Νοσοκομείων.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «ξεκινάμε ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα και εξελίσσεται. Το σχέδιο θα εκτυλιχθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα».