Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αποκαλυπτήρια σήμερα για το «διαβατήριο» που θα διευκολύνει τα ταξίδια στην ΕΕ

28-05-2021

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού με τη χώρα μας να είναι η πρώτη στην Ε.Ε. που το παρουσιάζει. Τα… αποκαλυπτήρια θα γίνουν σήμερα, στις 9.30 το πρωί από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το «πράσινο» πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο στους Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου. Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή τον ΑΜΚΑ.

Το πιστοποιητικό θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Θα στηρίζεται δε σε μία ενιαία βάση δεδομένων, και θα παρέχει πληροφορίες για τον κάτοχό του:

Εάν έχει εμβολιαστεί,

Εαν και πότε έχει ασθενήσει, ή

Εάν έχει αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid.

Σημειώνεται ότι το αποδεικτικό προγενέστερης νόσησης -και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων- θα είναι έγκυρη για διάστημα έως 180 ημερών.

Εμβολιασμός

Στο μεταξύ, τον Ιούνιο θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα ο αριθμός των ατόμων που θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει τα 3.500.000.