Έρευνα της διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Πανδημία και τους Εμβολιασμούς

01-06-2021

Οι πολίτες φοβούνται την Covid-19. To 80,4% συμφωνούν ότι «αποτελεί μια σοβαρή απειλή». Οι μισοί θεωρούν «αρκετά» ή «πολύ» πιθανό να προσβληθούν από κορωνοϊό και 2 στους 3 πιστεύουν ότι αν προσβληθούν κινδυνεύουν σοβαρά από τη νόσο. Ποσοστό 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει οι ίδιοι, ενώ το 12,9% δηλώνουν ότι έχει νοσήσει μέλος του νοικοκυριού τους.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έκτη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις στάσεις, τις απόψεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την έρευνα:

Επτά στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονική καθημερινότητα κάποια στιγμή από το 2022 και μετά. Ένας στους 3, μάλιστα, πιστεύουν πια ότι θα επανέλθουμε κάποια στιγμή «μετά το 2022». Επτά στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι οι χειρότερες φάσεις της κρίσης είναι πίσω μας. Στοιχείο που σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Το 38,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Και από αυτούς, το 44,2% έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Το 56,8%, δε, δήλωσαν πως κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει εμβολιαστεί.

Δύο στους 3 Έλληνες συμφωνούν με την έκδοση ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού» -ένα ποσοστό που φτάνει το 85% ανάμεσα στους ήδη εμβολιασμένους. Η ικανοποίηση των πολιτών «από τη διαδικασία του εμβολιασμού» είναι καθολική, και κυμαίνεται στο αστρονομικό 97,8%.

Στη χώρα μας πάνω από τους μισούς εμβολιασμούς έχουν γίνει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (52,6%). Ενώ 1 στους 3 έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca. Ένα 12,7% έχουν εμβολιαστεί με Moderna. Και ένα 2,1% με Johnson&Johnson/Janssen -το τελευταίο εμβόλιο που διατέθηκε στη χώρα έως τώρα.

Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων (56,1%) δήλωσαν ότι δεν είχαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Ποσοστό 42,3% ένιωσαν κάποιες «ελαφρές παρενέργειες». Στην ερώτηση “με ποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα προτιμούσατε να εμβολιαστείτε”, το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις (58,3%). Ακολουθούν Moderna και Johnson&Johnson/Janssen με 13,7% και 10,9%. Μόνο 4% επιλέγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ 9,9% δήλωσαν αυθόρμητα ότι δεν έχουν κάποια προτίμηση.

Πάντως, η αποδοχή των εμβολίων και της αξίας τους είναι καθολική. Ποσοστό 94,4% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την άποψη ότι “τα εμβόλια σώζουν ζωές”. Από τους εμβολιασμένους, δε, 2 στους 3 δηλώνουν ότι αισθάνονται “καλύτερα ψυχολογικά” μετά τον εμβολιασμό τους. Μόλις το 6,2% των Ελλήνων δηλώνει πως δεν θα εμβολιαστεί (“σίγουρα όχι”) και το 4,8% “μάλλον όχι”.

Αυτοί που πλέον απαντούν “σίγουρα ναι” και “μάλλον ναι”, μαζί με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ήδη, φτάνουν το 87% του δείγματος. Έχει ενδιαφέρον το ότι στις ηλικίες 65+, για τις οποίες η πρόσβαση σε ραντεβού έχει ανοίξει εδώ και πολλές εβδομάδες, και στις οποίες το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει γύρω στο 30%, η μεγάλη πλειοψηφία των ανεμβολίαστων (το 66% αυτών) δηλώνουν ότι “σίγουρα ναι”, θα εμβολιαστούν.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό στα παιδιά, το 58,1% των γονιών δηλώνουν πως δεν θα εμβολίαζαν το παιδί τους.