19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΕ

01-06-2021

Στόχος ο συνδυασμός των νεότερων επιστημονικών δεδομένων με την κλινική πρακτική  για την πρόληψη, θεραπεία και παρακολούθηση του ΣΔ

 Ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου, οι εργασίες του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Η φετινή διοργάνωση του Συνεδρίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, της ορμόνης η οποία χάρισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική μάστιγα της εποχής μας, με συνεχώς αυξανόμενη τάση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων με ΣΔ τύπου 2 (ΣΔτ2) ανέρχεται στα 425 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τη δυσοίωνη προοπτική να αγγίξει τα 693 εκατομμύρια το 2045, με τα 2/3 των ατόμων αυτών σε παραγωγικές ηλικίες. Ο ΣΔ είναι πολύπλοκο συστηματικό νόσημα και δεν αφορά μόνο τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, αλλά το σύνολο του κυτταρικού μεταβολισμού σε όλους ανεξαιρέτως τους ιστούς. Στην πορεία εξέλιξης της νόσου δημιουργούνται συνοσηρότητες από όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, νευρικό, πεπτικό, νεφρούς, δέρμα, ακόμα και από τη ψυχική σφαίρα), ως αποτέλεσμα της χρόνιας υπεργλυκαιμίας-δυσλιπιδαιμίας και των χρόνιων επιπλοκών. Για το λόγο αυτό η άριστη μεταβολική ρύθμιση θεωρείται επιβεβλημένη σε όλες τις παραμέτρους. Στην επίτευξη του στόχου αυτού έχει συμβάλει αποφασιστικά η κυκλοφορία πρωτοπόρων φαρμάκων, οι συνδυασμοί των οποίων προσφέρουν ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις θεραπευτικές επιλογές.

Στόχος του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΔΕ όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας καθηγητής Γεώργιος Δημητριάδης «είναι να συνδυάσει αρμονικά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα με την κλινική πρακτική, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί όλο το φάσμα της  παθοφυσιολογίας, της πρόληψης, της θεραπείας και της παρακολούθησης του ΣΔ και των επιπλοκών του».