Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca: Πότε δεν πρέπει να χορηγείται – Νέες οδηγίες

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
02-06-2021

Νέες οδηγίες σχετικά με τη θρομβωση ή τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που εμφανίζονται μετά από τον εμβολιασμό με Vaxzevria (το εμβόλιο της AstraZeneca), εξέδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες υγείας:

Να μην δίνουν το Vaxzevria σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου.

Να ελέγχουν για σημεία θρόμβωσης όποιον εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Να ελέγχουν για σημεία χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Να εξασφαλίζουν ότι ασθενείς που εμφανίζουν θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό θα δεχτούν τη φροντίδα ειδικού.

Παρενέργειες

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «ενώ η θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων συμβαίνει πολύ σπάνια, ο EMA συνεχίζει να συμβουλεύει όλους να έχουν τον νου τους για συμπτώματα, ώστε να λάβουν άμεση ειδική ιατρική θεραπεία, εάν χρειαστεί».

Όπως για όλα τα εμβόλια, ο ΕΜΑ και οι εθνικές αρχές συνεχώς παρακολουθούν την ασφάλεια του Vaxzevria και θα επικαιροποιήσουν τις συστάσεις όταν χρειαστεί για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Οδηγίες μετά τον εμβολιασμό – συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, μετά τη χορήγηση του εμβολίου ο πολίτης θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική προσοχή αμέσως, εάν εμφανιστεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό:

Δύσπνοια.

Πόνος στο στήθος.

Πρήξιμο στο πόδι.

Πόνος στο πόδι.

Επίμονος πόνος στην κοιλιά.

Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι.

Θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις.

Ασυνήθιστες μελανιές στο δέρμα ή εντοπισμένες στρογγυλές κηλίδες εκτός του σημείου χορήγησης του εμβολίου.

Περισσότερα για το φάρμακο

Το Vaxzevria είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη από COVID-19 σε ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω. Η COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARSCoV-2.

Το Vaxzevria αποτελείται από ένα άλλο ιό (της οικογένειας των αδενοϊών) ο οποίος έχει τροποποιηθεί, ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2.

Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό SARS-CoV-2 και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και υποχωρούν εντός ολίγων ημερών μετά τον εμβολιασμό.