Στην εντατική τουρίστας που βρέθηκε στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ 72 ωρών

Τουρίστας που ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα, νόσησε από κορονοϊό και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε βαρύτατη κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ο τουρίστας βρέθηκε στην Ελλάδα στις 29 Μαϊου, με το αρνητικό τεστ 72 ωρών ανά χείρας. Τις επόμενες μέρες ανέπτυξε συμπτώματα κορονοϊού και αρχικά δεν το αποκάλυψε σε κανέναν συνεχίζοντας τις διακοπές του. Την αποκάλυψη έκανε στην ΕΡΤ, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ και αν δεν δούμε τους θανάτους στο μηδέν δεν θα ησυχάσουμε. Είναι μακρινός ο στόχος. Βλέπουμε μια αποσυμφόρηση του συστήματος, αλλά δεν βλέπουμε αποκατάσταση της κανονικότητας λειτουργίας. Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι υπάρχει παράταση του τρίτου κύματος. Eίναι ανησυχητικός ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, πράγμα που δεν μας δίνει δυνατότητα χαλάρωσης», προειδοποίησε ο Νικόλαος Καπραβέλος.

Στη συνέχεια περιέγραψε το περιστατικό με τον θετικό τουρίστα στο νοσοκομείο Παπανικολάου. «Ένας τουρίστας εισήχθη στην εντατική παρότι είχε εισέλθει στη χώρα στις 29 Μαΐου με αρνητικό τεστ 72 ωρών. Την ίδια μέρα νόσησε, δεν το είπε πουθενά και αργά Τρίτη ήρθε στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση, όπου διασωληνώθηκε και είναι πλέον στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Όπως ανέφερε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, δεν είναι το ίδιο καλοκαίρι με πέρυσι. «Με την αυστηρότητα των πρωτοκόλλων, ανοίξαμε, ενώ η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. Η αυστηρότητα της εφαρμογής των μέτρων θα μας οδηγήσει σε έναν έλεγχο ή μη της πανδημίας. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό και πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε αυτόν το στόχο.

Ανοίξαμε. Θα έρθουν 10 – 15 εκατομμύρια τουρίστες. Τι στελέχη θα έρθουν στη χώρα μας με τους τουρίστες; Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση του κορονοϊού και τα πρωτόκολλα και ειδικά οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό ανοσίας. Πρέπει να προσέξουμε πολύ το καλοκαίρι αν θέλουμε να ελαττώσουμε τον ιό».

In this article