Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στον 27ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου

02-06-2021

Στο πνευμονολογικό ιατρείο εξετάστηκαν και υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση συνολικά 112 άτομα

 Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συμμετείχε ενεργά στον 27ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου που διήρκησε συνολικά δέκα (10) ημέρες από 14 Μαΐου 2021 έως 24 Μαΐου 2021.

Η Ομάδα επισκέφτηκε εννιά (9) νησιά της άγονης γραμμής (Φούρνοι, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί,  Πάτμος, Κίναρος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Κουφονήσι), όπου διενήργησε ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις στους κατοίκους των νησιών, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της COVID-19. Συνολικά, 819 νησιώτες υποβλήθηκαν σε έλεγχο επιχρίσματος με rapid test, εκ των οποίων 4 βρέθηκαν θετικοί για Sars CoV-2. Σε συνεργασία με το προσωπικό των κατά τόπους κέντρων υγείας και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των περιστατικών.

Στην αποστολή συμμετείχαν έξι (6) ιατροί Πνευμονολόγοι, οι κ.κ Στέλιος Λουκίδης, Παρασκευή Κατσαούνου, Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου, Νικολέττα Ροβίνα, Νίκη Γιαννιού και Ιωάννα Τσιώκου και ένας (1) τεχνικός, ο κ. Βιορέλης Δρούγιας, για τη διεξαγωγή των σπιρομετρήσεων. Στο πνευμονολογικό ιατρείο εξετάστηκαν συνολικά 112 άτομα και υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση των καπνιστών για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και εμβολιασμών ενώ όλοι έλαβαν βραχεία συμβουλή για τη διακοπή καπνίσματος. Οι ασθενείς με άσθμα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς και να λάβουν πλάνο ελέγχου του άσθματος και οδηγίες για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Στις περιπτώσεις που ήταν αναγκαίο, η ιατρική ομάδα σύστησε περαιτέρω έλεγχο, όπως την παραπομπή ασθενών σε ομάδα ειδικών για μελέτη ύπνου και σε ειδικούς Πνευμονολόγους.

Για τον 27ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που συμμετείχαν αναφέρουν: « Η μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων των ακριτικών νησιών, μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση, καθώς εξετάστηκαν αρκετοί κάτοικοι που είχαν καθυστερήσει την διεξαγωγή εξετάσεων και τον προληπτικό έλεγχο, λόγω πανδημίας. Οι Ιατροί Πνευμονολόγοι βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα Ασθενή και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Μέσω της συνεργασίας μας με την Ομάδα Αιγαίου, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε και να στηρίζουμε δράσεις που προάγουν την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, και να συμβάλλουμε με συστηματικότερο τρόπο στην παροχή ιατρικής φροντίδας ιδιαίτερα στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών όπως είναι τα ακριτικά μας νησιά».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το επιστημονικό σωματείο όλων των Ελλήνων Πνευμονολόγων, έχει ως σκοπό την προαγωγή και την προώθηση της γνώσης σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και την εκπαίδευση των γιατρών στις νεώτερες απόψεις και τεχνικές για την αντιμετώπιση των παραπάνω νόσων. Επίσης, στοχεύει στη μελέτη των συνθηκών (κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών και χωροβιονομικών) κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται αυτά τα νοσήματα στη χώρα μας και συντάσσει εισηγήσεις προς την πολιτεία. Παράλληλα, επενδύει στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης νόσων σχετικών με την Πνευμονολογία. Για την πραγματοποίηση των σκοπών της η Εταιρεία οργανώνει συνέδρια, διαλέξεις, συμπόσια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες στο κοινό, εκδίδει φυλλάδια και χρησιμοποιεί γενικά κάθε έγκριτη επιστημονική μέθοδο που αποφασίζει το Δ.Σ. και η Γ.Σ. της Εταιρείας. Συνεργάζεται με όμοιες ή παρεμφερείς ελληνικές ή ξένες εταιρείες στα παραπάνω θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΠΕ στο 210 7487723 και [email protected]

ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από το 1995 στα μικρά και ακριτικά νησιά του  Αρχιπελάγους προσφέροντας, σε αμιγώς εθελοντική βάση, ιατρικές υπηρεσίες, έργα για αναβάθμιση υποδομών, ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα καθώς  και διεξαγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.