Ο γάμος παχαίνει

26-12-2016
Ο γάμος υποτίθεται φέρνει την ευτυχία και τη χαρά τη ζωή του ζευγαριού. Φέρνει όμως και παραπάνω κιλά. Αυτή τη διαπίστωση έκαναν Ελβετοί επιστήμονες που βρήκαν μετά από έρευνα πως ο γάμος παχαίνει.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη μελέτησαν στοιχεία που πήραν από 10.200 άτομα από 9 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής “Social Science & Medicine”, έδειξαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην οικογενειακή κατάσταση κάθε ανθρώπου (έγγαμος-άγαμος-χήρος) με τον δείκτη σωματικής μάζας του (αναλογία βάρους-ύψους).
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γιούτα Μάτα, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι παντρεμένοι. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι μάλιστα μικρές ενώ τα ευρήματα αυτά ισχύουν τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο φυσιολογικός δείκτης σωματικής μάζας είναι μεταξύ 18,5 και 25. Δείκτης 25-30 δείχνει ότι κάποιος είναι υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος. 
Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος δείκτης για τους ανύπαντρους άντρες είναι 25,7 και για τους παντρεμένους 26,3, ενώ για τις ανύπαντρες γυναίκες είναι 25,1 και για τις παντρεμένες 25,6.