Ανάσες ελευθερίας: τα επόμενα βήματα  χαλάρωσης και τα προνόμια για τους εμβολιασμένους

07-06-2021

Πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα,  Δευτέρα 7 Ιουνίου, για τις ηλικίες 25-29 ετών. Επιπλέον, την Παρασκευή 11 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση κυκλοφορίας που τώρα ξεκινάει από τις 00:30 θα παραταθεί μέχρι τη 01:30. Τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον. Το σχέδιο πιθανόν να ανακοινωθεί σήμερα από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18-29. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25 – 29 και 18 – 24. Για την ηλικιακή ομάδα 25 – 29, θα ξεκινήσει άεμσα ο εμβολιασμός.

Προνόμια για εμβολιασμένους

Παράλληλα, κίνητρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών εξετάζουν ειδικοί και κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται προνόμια σε όσους ολοκλήρωσαν τη διαδιακασία εμβολιασμού κατά covid-19. Τα προνόμια αυτά – εξηγούν – θα δοθούν για να υπάρξει ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να εμβολιαστούν. Δεν πρόκεται δηλαδή για μέτρο που θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τρία είναι τα βασικά προνόμια που βρίσκονται στο «τραπέζι» των ειδικών: άρση των υποχρεωτικών self –test, είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια και άρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως  τα υποχρεωτικά rapid test.

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους.Όπως – είπε – μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ζήτημα συζητείται τον τελευταίο μήνα. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι περί τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.