Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID:  Ψηφίζεται σήμερα στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο – Σε ισχύ στην ΕΕ από 1η Ιουλίου

08-06-2021

Ψηφίζεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, για την διευκόλυνση των ταξιδιών στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Ήδη 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν θέσει σε ισχύ το Πιστοποιητικό από τις αρχές Ιουνίου.

Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή. Θα πιστοποιεί ότι κάποιος

Έχει εμβολιαστεί κατά covid – 19  ή

Έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή

Έχει αναρρώσει από την μόλυνση.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως την ολομέλεια της Ευρωβουλής θα απασχολήσει αυτή την εβδομάδα και το θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια COVID-19. Το ΕΚ θα ψηφίσει για το εάν η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να άρει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19

Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχετε ελληνική ταυτότητα που αναγράφει τα στοιχεία σας με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο σε ισχύ. Θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

τον ΑΜΚΑ σας.

Αν δεν διαθέτετε κωδικούς TAXISnet για να συνδεθείτε στο gov.gr ή έχετε ταυτοποιητικό έγγραφο από άλλη χώρα ή έχετε άλλο πρόβλημα έκδοσης του πιστοποιητικού, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να εκδώσετε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.