Χαλάρωση μέτρων: Συνεδριάζουν οι Λοιμωξιολόγοι για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων

09-06-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά covid-19. Σήμερα συνεδριάζουν οι Λοιμωξιολόγοι για την αξιολόγηση των κρίσιμων δεικτών που θα οδηγήσουν και τις αποφάσεις για τα μέτρα.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι εισερχόμαστε σε περίοδο ύφεσης της πανδημίας στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠA (CDC) βελτίωσε κατά μία βαθμίδα τη θέση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στην επικαιροποιημένη λίστα ταξιδιωτικών συστάσεων, η Ελλάδα είναι στις «πορτοκαλί» χώρες (από τις «κόκκινες») όσον αφορά τον κίνδυνο COVID. Πλέον συνιστάται στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν προτού ταξιδέψουν στην πατρίδα μας, να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι επιστήμονες αναμένται να ανάψουν το πράσινο φως για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα. Δηλαδή, από τις 00:30 που ξεκινά σήμερα η απαγόρευση, από τη 01:30 την νύχτα. Το μέτρο αναμένεται άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή, ακόμη και από αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι επιστήμονες να συζητήσουν ακόμα και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κάτι τέτοιο φαίνεται να προσδιορίζεται χρονικά από την 1η Ιουλίου.

Στο θέμα της εστίασης, οι ειδικοί συζητούν την… επιστροφή της μουσικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι πιθανόν η μουσική να επιτραπεί ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν και για τον αριθμό ατόμων σε γάμους και βαπτίσεις. Έτσι, αναμένεται το όριο των 100 ατόμων να αυξηθεί δίνοντας την δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου, catering και κτήματα να λειτουργήσουν όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. Ημερομηνία ορόσημο είναι η 1η Ιουλίου όποτε και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα επιτραπεί η τέλεση των δεξιώσεων με ανώτατο όριο τα 200 άτομα σε ανοιχτά κτήματα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.