Πελώνη: Ποια περιοριστικά μέτρα αίρονται από αύριο – Τι θα γίνει με τα self test και τα Φαρμακεία

εστίαση
11-06-2021

Στη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων από αύριο Σάββατο (12/6) αναφέρθηκε  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Επίσης, τόνισε σχετικά με την αναζήτηση νέων καναλιών διάθεσης για τα self test, ότι δεν αποκλείεται η συνέχιση της διαδικασίας από τα Φαρμακεία.

Η κ. Πελώνη εξήγησε πως «αποφασίστηκε έτσι ύστερα από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων η άρση επιμέρους περιορισμών.

Συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο,

  • η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στη 1.30 τα ξημερώματα. Θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίου φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες
  • επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές που έχουν δύο ελεύθερες διόδους
  • αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε ποσοστά που φθάνουν έως και 75% ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε χώρου

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων δια βίου μάθησης των ΑΕΙ

Από την 1η Ιουλίου:

  • Αίρεται -εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Και
  • Αυξάνεται το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ δεξιώσεων από τα 100 στα 300 άτομα.
  •  Τέλος, επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Πελώνη: Ανεμβολίαστη η πλειοψηφία των ασθενών με Covid-19 που εισέρχονται στις ΜΕΘ

Η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε συγκεκριμένα, πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται και ασθενούν βαριά στις εντατικές, είναι ανεμβολίαστοι.

“Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν. Αποδεικνύεται ήδη στην πράξη ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά μας. Χτίζει τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Λειτουργεί σαν κλειδί για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οριοθετεί το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την αρχή μιας νέας εποχής”, είπε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενη στην επιχείρηση «Ελευθερία» τόνισε ότι γίνονται περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα και συνολικά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια. Περισσότεροι από 4.100.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τέλος ερωτώμενη για τη διάθεση των self test από άλλα κανάλια διανομής και όχι από τα φαρμακεία, απάντησε πως έχει διασφαλιστεί η διανομή τους στην Επικράτεια και ότι υπάρχει συμφωνία έως τις 19 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως θα συνεχίσουν έτσι. Αν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι, είπε.