Γυμναστική: Η καλύτερη άσκηση ανάλογα με την ηλικία

νεαρή γυναίκα κάνει γυμναστική
14-06-2021

Η συχνή γυμναστική είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δύναμης, την πρόληψη των πόνων και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων.

Οι απαιτήσεις κάποιων ασκήσεων όμως και οι περιορισμοί που θέτει το ίδιο το σώμα, τείνουν να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής.

Η κατάλληλη γυμναστική ανάλογα με την ηλικία σας

Εφηβεία & δεκαετία των 20: Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ασκήσεων ενδυνάμωσης, είναι ιδανικός. Ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, είναι πολύ σημαντικές στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Συμβάλλουν στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας. Προσπαθήστε να κάνετε ασκήσεις με βάρη, τένις, πεζοπορία. Tουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Στα 30 και τα 40: Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν λίγο χρόνο. Aυξάνει τις καύσεις λίπους και την αντοχή, ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν σε αυτές τις ηλικίες πόνους στη μέση. Οι ασκήσεις πιλάτες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.

Στα 50 και τα 60: Το ζωηρό περπάτημα και ο χορός αποτελούν ιδανικές λύσεις για να είστε ενεργοί, ενώ συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και τη διατήρηση καλής γνωστικής λειτουργίας. Επειδή σε αυτές τις ηλικίες αυξάνει ο κίνδυνος πτώσεων, μπορείτε να βελτιώσετε την ισορροπία σας με τεχνικές, όπως το tai chi, αλλά και το αερόμπικ στο νερό.

70 και πάνω: Ένας γιατρός θα σας κατευθύνει στην κατάλληλη μορφή άσκησης, καθώς σε αυτές τις ηλικίες οι περιορισμοί είναι πολλοί. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν ακόμη να τρέχουν, ενώ άλλοι πρέπει να περιοριστούν στο ποδήλατο ή το περπάτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Πως θα αποδώσει στο έπακρο