Εμβολιασμοί: Διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους – Εντός της εβδομάδας το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής

15-06-2021

Από την αύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Με την εξέλιξη αυτή, η συζήτηση για διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους μπαίνει σε νέα βάση.

Εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα, αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις διευκολύνσεις. Μεταξύ των «προνομίων» που εξετάζονται είναι:

Ελεύθερη πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ για τους εμβολιασμένους.

Ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα.

Απαλλαγή από την υποχρέωση διενέργειας self test για την εργασία ή άλλες δραστηριότητες.

Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς εφόσον όλοι είναι εμβολιασμένοι.

Η συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων με βάση το γαλλικό μοντέλο έχει ανοίξει τόσο πανευρωπαϊκά, όσο και στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην τηλεόραση του Σκάι.

Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για την εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων.  «Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην ΕΕ και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί».

Άρα – πρόσθεσε – είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. «Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.