Χαλάρωση μέτρων: Πότε θα… πετάξουμε τις μάσκες και η τρίτη δόση εμβολίου – Φθινόπωρο το 4ο κύμα

21-06-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άσρη περαιτέρων περιορισμών μετά και την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς  χώρους και μάλιστα για όλους. Δηλαδή η απόφαση θα αφορά τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους πολίτες.

Ωστόσο η εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων θα αφορά σε σύσταση. Όπως εξήγησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά, κ. Ματίνα Παγώνη,  οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα ειδικά σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπως στα σοκάκια ενός νησιού.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80% τότε οι πολίτες δε θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στον Σκάι, η Παγώνη αναφέρθηκε και στο θέμα της 3ης δόσης εμβόλιου. Όπως είπε, σε περίπου ένα με ενάμιση μηνά θα δοθούν οι οδηγίες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Σημείωσε ότι ενδεχομένως να μη χρειαστούν όλοι να λάβουν τρίτη δόση. Για όσους εμβολιάζονται την παρούσα περίοδο ανέφερε ότι θα χρειαστούν την τρίτη δόση περίπου μετά από ένα χρόνο.

Γραβάνης: 4ο κύμα το φθινόπωρο – θα αφορά ανεμβολίαστους

«Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους» τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης. Και σημειώνει: οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα αφορούν σχεδόν κατά 95% τους ανεμβολίαστους.

«Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει», σημείωνει.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca. Η μια δόση – υπογραμμίζει – δεν προστατεύει. «Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε …», αναφέρει.

Και καταλήγει: «Δεν έχω μετοχές και οποιαδήποτε οικονομική η επιστημονική σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία των εμβολίων κατά της Covid19».