Ακοή: Η παρατεταμένη χρήση ακουστικών μπορεί να την βλάψει

Άνδρας που δεν έχει καλή ακοή
23-06-2021

Η ακοή μας είναι πιο ευαίσθητη από ότι πιστεύουμε. Μάλιστα, τα ακουστικά μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια ακοής σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες καθώς μεγαλώνουν.

Τα ακουστικά βάζουν σε κίνδυνο την ακοή

Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ακούνε πολλές ώρες μουσικής την ημέρα. Και μάλιστα σε τόνους που υπερβαίνουν το παγκόσμιο συνιστώμενο όριο δημόσιας υγείας.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να ορίσετε υγιή όρια θορύβου και να προστατεύσετε την ακοή σας. Το να δυναμώνουμε τον ήχο στα ακουστικά μας, καθώς ακούμε μουσική ή ένα podcast μπορεί να είναι η αγαπημένη μας συνήθεια όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε ή να ξεσπάσουμε κάποιο μας συναίσθημα.

Ωστόσο, μπορεί να μην είναι ό, τι καλύτερο για την ακοή μας.

Τα υψηλά επίπεδα θορύβου μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια ακοής στο μέλλον.

Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο εάν ακούνε συχνά πολλές ώρες μουσικής την ημέρα σε μεγέθη που υπερβαίνουν το όριο δημόσιας υγείας των 70 ντεσιμπέλ της μέσης έκθεσης στον θόρυβο αναψυχής ανά ημέρα που συνιστάται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ).

Τι λέει η επιστήμη

Η αξιόπιστη πηγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου το 50 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 12 έως 35 ετών διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω παρατεταμένης και υπερβολικής έκθεσης σε δυνατούς ήχους, όπως μουσική που ακούγεται μέσω προσωπικών συσκευών ήχου.

Ο Fink και ο ακουολόγος Jan Mayes αξιολόγησαν και ενσωμάτωσαν πληροφορίες από πολλά άρθρα σε πολλούς κλάδους για να σχηματίσουν συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση του προσωπικού συστήματος ήχου.

«Ειδικά για τους νέους… η χρήση του προσωπικού συστήματος ήχου είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε θόρυβο αναψυχής», δήλωσε ο Fink. «[Όταν] φτάσουν στα μέσα της ζωής, πιθανότατα στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’40, θα είναι τόσο δύσκολο να ακουστούν όσο οι παππούδες τους είναι τώρα στη δεκαετία του ’70 και του ’80.»

Εκτός από την απώλεια κάποιας ικανότητας επικοινωνίας, η απώλεια ακοής έχει συνδεθεί και με τη γνωστική μείωση!

Πως μπορούμε να προστατέψουμε την ακοή μας

Η έναρξη καλύτερων συνηθειών υγείας στην ακοή τώρα μπορεί να είναι μια επένδυση στη μακροχρόνια υγεία σας. Όχι μόνο με την πρόληψη της απώλειας ακοής, αλλά και τη μείωση του κινδύνου σας της γνωστικής παρακμής και της άνοιας καθώς μεγαλώνετε », είπε.

Επιλέγουμε πάντα ακουστικά με προστατρευτικά μαξιλαράκια

Ακολουθούν τρόποι για να διατηρήσετε τα αυτιά σας ασφαλή και υγιή:

  • Διατηρήστε ήχο στα 70 ντεσιμπέλ
  • Φοράτε ακουστικά με προστατευτικά «μαξιλαράκια»
  • Μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια απώλειας ακοής και ελέγχετε τακτικά την ακοή σας

Εάν είστε άνω των 50 ετών ή εκτίθεστε σε θόρυβο σε μη ασφαλή επίπεδα, συνίσταται να ελέγχετε την ακοή σας κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή