Φωτοθεραπεία το καλοκαίρι: Η ασφαλέστερη θεραπεία ακμής

26-06-2021

Εάν αναζητάτε μια αποτελεσματική θεραπεία ακμής που δεν θα επηρεάσει ούτε θα περιορίσει την καλοκαιρινή σας διασκέδαση στον ήλιο, αυτή είναι η φωτοθεραπεία. Θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες θεραπείες για την ακμή, ακόμη και το καλοκαίρι που η ηλιοφάνεια στη χώρα μας είναι πολύ έντονη.

Πρόκειται για μία μη-επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της ακμής χωρίς φάρμακα, ώστε να μην υπάρχει καμία ανεπιθύμητη ενέργεια ή βλάβη στο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, όπως είναι τα τοπικά ρετινοειδή, που πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και επαρκή αντηλιακή προστασία.

“Η φωτοθεραπεία είναι η απόλυτα ασφαλής θεραπεία για την ακμή, καθώς χρησιμοποιεί καθαρό και ζωογόνο μήκος κύματος φωτός (ορατό μπλε και ερυθρό), χάρη στο οποίο υπάρχει ζωή στον πλανήτη μας. Είναι κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως για όσους εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και για εκείνους που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα, όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες και οι αθλητές”, είπε στο Healthview ο Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς*. “Η φωτοθεραπεία ακμής, εγκεκριμένη από τον FDA, δεν προκαλεί εγκαύματα, ερυθρότητα ή άλλες παρενέργειες και μετά την εφαρμογή της επιτρέπεται η έκθεση στον ήλιο με τη χρήση του κατάλληλου αντηλιακού.”

Ο Dr. Τζερμιάς υπογράμμισε πως πριν από τη φωτοθεραπεία, χρησιμοποιώντας τοπικά στο ακνεϊκό δέρμα μια φωτοευαισθητοποιό ουσία, μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της φωτοδυναμικής θεραπείας (PDT) για την αντιμετώπιση σοβαρών μορφών ακμής, όπως είναι η κυστική ακμή. Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρωτόκολλο φωτοδυναμικής θεραπείας, το οποίο ανέπτυξε ο ίδιος για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη της φωτοδυναμικής θεραπείας τόσο για τον έλεγχο της κυστικής ακμής, όσο και για άλλες εφαρμογές στη σύγχρονη δερματολογία.

Χάρη στην τεχνολογία και τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για μη-επεμβατικές θεραπείες, η φωτοθεραπεία έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες ακμής με εντυπωσιακά αποτελέσματα για λεία και καθαρή επιδερμίδα. Καθώς εφαρμόζεται με συνδυασμό ορατού μπλε και ερυθρού φωτός, η φωτοθεραπεία δρα ουσιαστικά στα παθογενετικά αίτια της ακμής με άμεσα αποτελέσματα μετά από λίγες συνεδρίες. Η δράση της χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (μήκος κύματος μπλε φωτός) και αντιβακτηριακές (μήκος κύματος ερυθρού φωτός), που έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των ελεύθερων ριζών στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (P. acnes), τη μείωση της δραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων, την αποσυμφόρηση των πόρων του δέρματος και την πρόληψη εμφάνισης ουλών στο δέρμα.

“Η φωτοθεραπεία ακμής βασίζεται στο γεγονός ότι το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής παράγει χημικές ενώσεις που ονομάζονται πορφυρίνες. Όταν το δέρμα εκτίθεται στα μήκη κύματος φωτός των εξελιγμένων συσκευών φωτοθεραπείας, οι πορφυρίνες απελευθερώνουν ενεργό οξυγόνο που καταστρέφουν τα βακτηρίδια που προκαλούν την ακμή, διατηρώντας αβλαβείς τους γειτονικούς ιστούς του δέρματος”, παρατηρεί ο Dr. Τζερμιάς.

Όσον αφορά τη διαδικασία της θεραπείας, είναι σύντομη και ανώδυνη. Ξαπλώνετε άνετα κάτω από το φως της συσκευής, χαλαρώνοντας ή ακούγοντας μουσική για όσο διάστημα αυτή διαρκεί. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από τον δερματολόγο ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της ακμής. Οι τακτικές συνεδρίες, με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας, βοηθούν να διασφαλιστεί ότι η δράση της φωτοθεραπείας θα είναι η μέγιστη δυνατή και ότι η βελτίωση θα παρατηρηθεί άμεσα μετά την έναρξη της θεραπείας. Έτσι, δεν χρειάζεται να διακόψετε την φωτοθεραπεία της ακμής σας εν μέσω καλοκαιριού, καθώς είναι εγγυημένη η ασφάλεια που παρέχει. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραμελείτε τη χρήση αντηλιακού όταν εκτίθεστε στον ήλιο μετά τη συνεδρία. Καθώς, υπάρχουν αντηλιακά που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή σας, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο για την σωστή επιλογή του, όπως και για την κατάλληλη φροντίδα του δέρματός σας κάτω από τον ήλιο.

* Ο Dr. Χριστόφορος Τzερμιάς είναι Δερματολόγος, εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics