Παπαευαγγέλου: Ανησυχία στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη Δέλτα – “Φρένο” στη μείωση νέων διαγνώσεων

01-07-2021

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μια σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες», σημείωσε στην τακτική ενημέρωση για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά ημέρα ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε μόλις σε μια εβδομάδα κατά 5 χρόνια, δηλαδή βρίσκεται τώρα η διάμεση ηλικία στα 27 έτη», τόνισε.

«Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι «σήμερα, αυτές οι ηλικίες αφορούν το 60% των νέων κρουσμάτων».

Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων, είπε το μέλος της Επιτροπής, ενώ για τον δείκτη θετικότητας η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρουσιάζει «σταθεροποίηση στο 1,1%».

Όπως είπε, οι προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων δείχνουν μείωση στα 100 άτομα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στα 10 άτομα σε όσα άτομα χάνουν τη ζωή τους έναντι της Covid 19.

Παπαευαγγέλου: Στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής η μετάλλαξη Δέλτα

Έχουμε ήδη τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και στη χώρα μας. Σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ασχολήθηκε εκτενώς με τους κινδύνους που εγκυμονεί η εν λόγω μετάλλαξη και ήδη παρατηρείται εμφάνιση κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό που είχε εντοπιστεί στη Γουχάν. Ιδιαίτερα αυξημένη παρατηρείται η ενδοοικογενειακή μετάδοση της νόσου με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Χαμηλός ο κίνδυνος για εμβολιασμένος, υψηλός κίνδυνος σε εμβολιασμένους με μία δόση και σε πλήρως ανεμβολίαστους.

Το εμβόλιο Moderna καλύπτει ικανοποιητικά την ανοσία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, κύριοι τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα είναι οι εξής:

  • Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Πρέπει τα άτομα αυτά να πεισθούν ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να εμβολιαστούν
  • Καλό θα είναι να εμβολιαστούν άμεσα και οι νέοι, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
  • Εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, με εβδομαδιαία χρήση του self test. Η συνεπής διενέργειά τους είναι καταλυτική στην αποτροπή της διασποράς του ιού.

«Δεν εισηγηθήκαμε ποτέ να πετάξουν οι πολίτες τις μάσκες, πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας», υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Αποκλιμακώνεται η πίεση στο ΕΣΥ, αλλά παρατηρείται μικρή αύξηση στα κρούσματα

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης. Η πίεση, ωστόσο, στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ακόμα, «ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.