Συναγερμός για την μετάλλαξη Δέλτα: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μόλις μια εβδομάδα – Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται

02-07-2021

Συναγερμός έχει σημάνει για την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα καθώς είναι πιο μεταδοτική και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις σε μία εβδομάδα διπλασιάστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν 25 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 54. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 8 αφορούν στην Αττική και ένα εντοπίστηκε στοο αερόδρομιο «Ελ. Βενιζέλος». Επίσης από ένα κρούσμα εντοπίστηκε σε Αχαία, Κόρινθο, Εύβοια και Χαλκιδική. Στο Ηράκλειο Κρήτης εντοπίζονται τα περισότερα, με 30 κρούσματα. Πέντε αφορούν στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Λέσβο και 2 στη Πάρο.

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα είναι παρόμοια με εκείνα που ήδη έχουν περιγραφεί για τον κορονοϊό. Ωστόσο, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζουν και καταρροή ή μπούκωμα στη μύτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα έκρουσε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση.

Όπως είπε, «το κύριο θέμα των συζητήσεών μας είναι η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δ και πώς θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά της στην κοινότητα, μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και το ECDC, ανέφερε, υπολογίζουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος θα επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο. «Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δ είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που βρήκαμε στη Γιουχάν. Αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα. Ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα με προηγηθείσα νόσηση COVID-19.

Η καθηγήτρια επικαλούμενη πρόσφατη έκθεση του ECDC, τόνισε πως «η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει σαν αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα». Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους. Αλλά υψηλός έως και πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους.

Άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως δεν έχουν απαντήσει ικανοποιητικά στον εμβολιασμό τους είναι πιο ευάλωτα. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία από σοβαρή νόσο και ανάγκη νοσηλείας λόγω κορονοϊού, σε ποσοστό 96% και 92% αντίστοιχα. Το εμβόλιο Moderna επίσης καλύπτει ικανοποιητικά τους εμβολιασθέντες από τη μετάλλαξη Δ.

Τονίζεται ότι η χορήγηση μιας μόνο δόσης εμβολίου για τα εμβόλια που συστήνονται δύο δόσεις δεν επαρκεί, δεν καλύπτει, σημείωσε.