Συναγερμός για μετάλλαξη Δέλτα: Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου και τα μέτρα «πίεση» σε ανεμβολίαστους

05-07-2021

Συναγερμός έχει σημάνει για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, τα αυξημένα κρούσματα σε ορισμένα νησιά καθώς και τις συρροές σε κέντρα διασκέδασης. Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία θα συμμετέχει η ΚΕΔΕ.

Επί τάπητος θα τεθούν οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής καθώς όπου κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα θα παίρνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Από σήμερα πάντως ισχύουν νέα δεδομένα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χωρά. Οι μετακινήσεις γίνονται πιο εύκολες για τους εμβολιασμένους και πιο δύσκολες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα οι μετακινήσεις στα νησιά γίνονται μόνο με  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και αρνητικό  rapid test 48 ωρών.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών υπάρχει η δυνατότητα διενεργείας self-test. Οι  ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Ισχυρή είναι η σύσταση για  διενέργεια self-test για όλους τους ταξιδιώτες, άνω των 12 ετών, όταν επιστρέψουν από τα νησιά.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

Xώροι ψυχαγωγίας

Κατά την είσοδο σε κλειστή κινηματογραφική αίθουσα απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) βεβαίωσης αρνητικού PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών, είτε rapid test εντός 48 ωρών, είτε  self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Στα ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, προβλέπεται:

– 25% πληρότητα

– Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

α) Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης ή

γ) Πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες

Επιπλέον, επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές:

α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό

ή

β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.