Θεοδωρίδου: Θετική η Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των εφήβων – Πώς θα υπάρξει γονεϊκή συναίνεση

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
05-07-2021

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA.

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας – και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών, είπε.

Θεοδωρίδου: Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα

Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων, ανέφερε επίσης, η Καθηγήτρια, η οποία συμπλήρωσε πως ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ήπια ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική, δήλωσε.

Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, κατέληξε.