Παπαευαγγέλου: Κρούσματα με μετάλλαξη Δέλτα και ανεμβολίαστοι κατέληξαν στο νοσοκομείο

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΙ
08-07-2021

Αναλυτικά στοιχεία για την εξάπλωση του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό και αποδείχθηκε ότι έφεραν τη μετάλλαξη Δέλτα, ήταν και άνθρωποι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου, στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid-19 κατέληξαν μόνο όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. Τα παραπάνω στοιχεία της διασποράς του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα, που παρέθεσε η Καθηγήτρια κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, προέκυψαν από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, η Καθηγήτρια είπε πως δεν φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε νέα πίεση προς το ΕΣΥ, κυρίως λόγω του ότι οι εμβολιασμοί έχουν δημιουργήσει ήδη μια σημαντική ασπίδα προστασίας.

«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών μέχρι στιγμής, αλλά αναμένεται μετακύληση των νέων κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που θα προκαλέσει μια νέα αύξηση στις νοσηλείες. Αυτές θα αφορούν, κυρίως, ανεμβολίαστα άτομα», πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και επανέλαβε την έκκλησή της να εμβολιαστούν άμεσα οι νέοι και να επιταχυνθούν γενικότερα οι εμβολιασμοί έναντι της Covid 19.

Η ίδια έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι μέσω self test, ώστε να απομονωθούν τα όποια νέα θετικά κρούσματα, υπό το πρίσμα της ιδιαίτερα αυξητικής τάσης που καταγράφονται.

«Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία λόγω Covid 19 είναι πλέον άτομα ηλικίας από 25 έως 55 ετών. Σχεδόν ένας στους 10 νοσηλευόμενους είναι έφηβοι έως 24 ετών. Άρα κανείς δεν είναι άτρωτος. Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και πλέον πλήττει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, πολλά από τα οποία νοσούν και στο σπίτι», είπε.

Παπαευαγγέλου: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.081 από 442 την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Στο επίκεντρο βρίσκονται Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Παρατηρείται επίσης μικρή αύξηση στους 35-55, αλλά δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών.

Σε αυτήν την εικόνα συνέβαλε η χαλάρωση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα υπάρχει αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Σήμερα υπάρχουν 9.000 ενεργά κρούσματα. Στην Αττική τα ενεργά είναι περισσότερα από 4.000 με διάμεση ηλικία τα 24 έτη.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται στις 48 ανά ημέρα. Ένας στους τρεις είναι 25 – 55 ετών. Ένας στους 10 κάτω των 24 ετών. «Κανάνας δεν είναι άτρωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται η Αττική, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη.

Για τη χρήση της μάσκας

«Η ορθή χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός», πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Μάσκες μπορούμε να μην φοράμε σε περιοχές όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός, σε ήσυχα μέρη. Η μάσκα πρέπει να γίνει πλέον αξεσουάρ στην τσάντα μας, μαζί με το πορτοφόλι και το κινητό μας», συνέχισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.