Μετάλλαξη Δέλτα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της – Αρχίζει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

09-07-2021

Η ραγδαία επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει πιο κοντά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση, η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» κυρίως τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Μάλιστα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 170%. Συνολικά εντοπίστηκαν 121 νέα κρούσματα από τα οποία τα 58 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 σε Λάρισα, Εύβοια, Αχαϊα, Κορινθία, Χαλκιδική και Αργολίδα. Τέσσερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.

Όπως είπε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, «το συγκεκριμένο στέλεχος έχει σαφές πλεονέκτημα διεισδυτικότητας. Αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά και από αυτό».

Υπό τον «κλοιό» της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση «ενεργοποιεί» άμεσα την απόφασή της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας. Το πράσινο φως για μια τέτοια προοπτική άναψε η ίδια η Επιτροπή Βιοηθικής, προκρίνοντας τον εμβολιασμό ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία και όσων εργάζονται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους εργαζόμενους στα νευραλγικά, αυτά, για την εξέλιξη της πανδημίας πόστα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φέρεται να αρχίζει εντός Ιουλίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα μεταφέρονται σε τμήματα χωρίς ιδιαίτερη επαφή με το κοινό.

Στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συμπεριλαμβάνονται επίσης, εκπαιδευτικοί, αθλητές, όσοι κατατάσσονται στο στρατό, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Βιοηθικής είχε προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της πολιτείας, με τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό. Οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας. Όπως, π.χ., διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού. Προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή επισήμαινε ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.