Εμβολιασμός ή αναστολή άνευ αποδοχών: Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων και οι ανακοινώσεις για χώρους διασκέδασης

13-07-2021

Κυρώσεις, αλλά και κίνητρα θα ανακοινώσουν σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Οι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τον τρόπο λειτουργίας των δομών Υγείας, αλλά και των χώρων ψυχαγωγίας, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι παρεμβάσεις κινούνται σε δύο άξονες. Στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τους κανόνες στους χώρους ψυχαγωγίας. Την ίδια στιγμή, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας. Με στόχο να παραινέσουν την Ιεραρχία της Εκκλησίας να εντείνει την καμπάνια της υπέρ του μαζικού εμβολιασμού.

Σε ότι αφορά την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας, δεν θα ισχύσει τελικά το σχέδιο για μεικτούς και αμιγώς για εμβολιασμένους κλειστούς χώρους. Η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανέτρεψαν τον σχετικό σχεδιασμό. Και έτσι από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν τελικά μόνο για εμβολιασμένους.

Τι θα ισχύει στην εστίαση για εμβολιασμένους και μη

Οι εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. Ενώ σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Στους ανοικτούς χώρους θα επιτρέπονται τόσο εμβολιασμένοι όσο και μη. Σε κάθε περίπτωση, θα επιτρέπονται μόνο καθιστοί πελάτες και όχι όρθιοι για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα καταστήματα εστίασης θα έχουν πλέον τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, με τους ελέγχους να είναι αυστηροί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κλειστούς χώρους η πληρότητα αναμένεται να προσδιοριστεί στο 85%.

Παράλληλα θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί το ειδικό app για την αναγνώριση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού από τους επιχειρηματίες της εστίασης.