5G: Οι μισοί Έλληνες ανησυχούν

13-07-2021

Έχει περάσει καιρός από την πρώτη φορά που ακούσαμε για το 5G, χωρίς όμως να ξέρουμε επακριβώς τις λειτουργίες του. Φαίνεται επίσης ότι παραμένουν οι ανησυχίες (παρά τις διαβεβαιώσεις από επιστήμονες) για πιθανές επιδράσεις την υγεία μας.

Συγκεκριμένα ο πληθυσμός εμφανίζεται μοιρασμένος (αν ανησυχεί ή όχι), σύμφωνα με αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας της εταιρείας ερευνών Focus Bari. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο 11o  Συνέδριο Mobile & Connected World της Smartpress και σύμφωνα με αυτά: Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα που μπορεί να προσφέρει το 5G όπως πχ. μεγαλύτερες ταχύτητες internet ή μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων. Την ίδια στιγμή, το 52% απάντησε θετικά στην ερώτηση «Με ανησυχούν οι επιπτώσεις που το 5G μπορεί να έχει στην υγεία μου».  Μεγαλύτερο ποσοστό ανησυχίας χαρακτηρίζει τις γυναίκες από 44 ετών και άνω που ανήκουν σε Περιφέρειες ενότητες εκτός Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

(Φωτογραφία από την Πανελλαδική Έρευνα Focus Bari | YouGov)   

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το 51% δηλαδή λίγο παραπάνω από τους μισούς, έχουν ή προτίθενται να αγοράσουν συσκευή συμβατή με 5G. Στην ερώτηση «Λόγοι / κίνητρα για να MHN αποκτήσουν συσκευή 5G» η δεύτερη συνηθέστερη απάντηση είναι «Ανησυχία για την υγεία/δεν είναι ασφαλές» με ποσοστό 23%. Το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την ερώτηση συγκέντρωσε η απάντηση «To κόστος συσκευής 5G είναι πολύ ψηλό» με 49%.