Καρδιά: Αυτές είναι οι δραστηριότητες που την οφελούν περισσότερο

γυναίκα κρατά μια καρδιά
15-07-2021

Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα τα οφέλη της άσκησης στην καρδιά μας και το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts παρακολούθησαν επί δέκα έτη 4.207 άνδρες και γυναίκες. Αυτοί είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 χρόνια.
Παράλληλα, συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθεις δραστηριότητες των συμμετεχόντων.
Από αυτές φάνηκε ότι τα άτομα που ήταν περισσότερο δραστήρια είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για μελλοντική καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, η μέτρια σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και της άσκησης στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Οι δραστηριότητες που οφελούν την καρδιά

Tα άτομα που περπατούσαν με γρηγορότερο ρυθμό διέτρεχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο για:

  • στεφανιαία νόσο
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • συνολική καρδιαγγειακή νόσο

… σε σύγκριση με αυτούς που περπατούσαν πιο αργά.

Τα άτομα που περπατούσαν κατά μέσο όρο επτά τετράγωνα την ημέρα είχαν 36%, 54% και 47% χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και συνολική καρδιαγγειακή νόσο, αντίστοιχα, σε σύγκριση με αυτούς που περπατούσαν πέντε τετράγωνα την εβδομάδα.

Τέλος, όσοι ασχολούνταν με δραστηριότητες όπως το κούρεμα γκαζόν, η κηπουρική, η κολύμβηση, η πεζοπορία κα. είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Αυτά είναι τα σημάδια της μυοκαρδίτιδας που πρέπει να προσέχουμε