Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο

νοσοκόμα με ασθενή που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας
16-07-2021

H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μία χρόνια νόσος. Προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Παρουσιάζεται κυρίως σε νέα άτομα, ηλικίας 20-40 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 3:1.

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται. Αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες.
Η νόσος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μόνιμη αναπηρία.

Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανθυγιενή διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ειδικότερα, μελέτες σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, σχετικά με την επίδραση των διατροφικών παραγόντων στην εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, συσχέτισαν θετικά την υψηλή κατανάλωση ορισμένων τροφών με τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης

Τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Ζωικό λίπος
  • Κόκκινο κρέας
  • Αλλαντικά
  • Γλυκά
  • Πλήρες μη παστεριωμένο γάλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Ο ήλιος είναι φάρμακο για τη νόσο