Κατάθλιψη: Ποιες τροφές την επιδεινώνουν;

18-07-2021

Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Όταν βιώνουμε ελαφρά ή βαριά κατάθλιψη, δύσκολα μπορεί το μυαλό και το σώμα μας να το διαχειριστεί.  Οι “εύκολες” τροφές γίνονται ξαφνικά ρουτίνα, χωρίς να γνωρίζουμε ότι κάποιες από αυτές μπορούν να μας βυθίσουν ακόμα περισσότερο.

Ποιες είναι όμως αυτές;;

Καφές

Ίσως το πρώτο ρόφημα που μπορεί να μας έρθει στο μυαλό. Ο καφές αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους, λόγω της ιδιότητάς του να μας δίνει ενέργεια. Σε άτομα που δεν πίνουν καφέ μπορεί να αποτελέσει κακή επιλογή αν δεν είστε στις καλές σας ενώ σε υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλους.

Energy drinks

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεγάλο όγκο ζάχαρης καθώς και γκουαρανά. Οι σπόροι του γκουαρανά περιέχουν 4-6 φορές περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με τους σπόρους του καφέ δηλαδή 1 ενεργειακό ποτό= 4πλή+ δόση καφέ.

Χυμοί φρούτων

Προτιμήστε ένα κανονικό φρούτο που είναι πιο θρεπτικό από τον χυμό, καθώς ο χυμός περιέχει μόνο κάποιες βιταμίνες. Τα κύρια συστατικά που παίρνουμε από το χυμό είναι ζάχαρη και θερμίδες, ενώ παράλληλα αυξομειώνει το σάκχαρο στο αίμα μας.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με τους χυμούς αλλά με πολύ περισσότερη ζάχαρη. Μην ξεγελιέστε με αναψυκτικά “διαίτης” καθώς μελέτες έχουν δείξει πως προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό μας. Επίσης μπορούν να απορρυθμίσουν τον βραδινό μας ύπνο (πράγμα που προκαλεί και η κατάθλιψη από μόνη της) οπότε μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια..

Αλκοόλ

Δεν αναφερόμαστε στο “ένα ποτηράκι” και πολλές φορές ούτε στο “ένα ποτηράκι την ημέρα”. Το αλκοόλ λανθασμένα πολλές φορές θεωρείται ως “αντικαταθλιπτικό” για τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Γι’αυτό θεωρείτε πως αυτά τα άτομα, λόγω της ψυχολογικής τους κατάστασης, μπορούν πιο εύκολα να ενδώσουν σε εθισμούς.

Κέτσαπ 

Γιατί κέτσαπ και όχι ντομάτα;; Λόγω ζάχαρης φυσικά. Η κέτσαπ περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης κάτι που δεν βοηθάει θετικά στην κατάθλιψη.

Τα αλλαντικά   

Ίσως κάτι που δεν θα σκεφτόμασταν.  Τα αλλαντικά, περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της τεράστιας ποσότητας αλατιού και έξτρα κορεσμένων λιπαρών που απορρυθμίζουν τον οργανισμό μας.

Λευκό ψωμί

Όπως και οι χυμοί, έτσι και το λευκό ψωμί είναι μια τροφή που μπορεί να αυξομειώσει το σάκχαρο στο αίμα μας και σύντομα να μας κάνει να νιώθουμε “out of energy”. Το λεγόμενο “comfort food” περιέχει αρκετή ζάχαρη όπως επίσης το λευκό ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά.