Εξωσωματική: Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το αποτέλεσμα

εξωσωματική
17-07-2021

Μια γυναίκα που ανατρέχει στην εξωσωματική για να αποκτήσει το παιδί που τόσο θέλει έχει μια ερώτηση. Πόσες πιθανότητες έχω να πετύχει. Η απάντηση είναι πως αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Πολύ συχνά και δικαιολογημένα οι ασθενείς αναρωτιούνται τι είναι αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα της εξωσωματικής και πώς οι ίδιοι μπορούν να το επηρεάσουν θετικά.

Το αποτέλεσμα στην εξωσωματική, στο μεγαλύτερο ποσοστό, εξαρτάται από τρεις παράγοντες

Κλινικοεργαστηριακός έλεγχος του ζευγαριού

Χωρίς υπερβολές που ταλαιπωρούν και κοστίζουν οικονομικά αλλά και χωρίς φυσικά να γίνονται παραλείψεις. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι οι Επιστημονικές Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Εταιρείες έχουν εκδώσει οδηγίες για το ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις.

Στη συνέχεια ο γιατρός θα επιλέξει με βάση την εμπειρία του, τα διεθνή τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και το προφίλ της κάθε ασθενούς ξεχωριστά, το πλέον ενδεδειγμένο σχήμα διέγερσης ωοθηκών που θα αποδώσει τον μέγιστο αριθμό καλής ποιότητας ωαρίων.

Η εμπειρία του γιατρού έχει σημασία στη λήψη όλων των ωαρίων από τις ωοθήκες με τον πλέον ανώδυνο τρόπο. Η εμβρυομεταφορά επίσης απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και πολύ λεπτούς χειρισμούς, αφού είναι η πλέον αποφασιστική διαδικασία για το επιτυχές αποτέλεσμα.

Είναι κρίσιμο η σχέση γιατρού και ασθενούς να διέπεται από εμπιστοσύνη, αίσθημα ασφάλειας φροντίδας και επικοινωνίας.

ποσοστό γιατρού (ιατρικού προσωπικού) στην εξίσωση = 30%

Εργαστήριο με επιστήμονες Εμβρυολόγους και εξειδικευμένο και προηγμένο επιστημονικό εξοπλισμό για εξωσωματική

Και εδώ η εμπειρία, η τεχνική κατάρτιση και η αφοσίωση στο κάθε περιστατικό ξεχωριστά, είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Οι χειρισμοί στο εργαστήριο είναι λεπτεπίλεπτοι, απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία δεκάδων χιλιάδων περιστατικών, ταχύτητα και εξαιρετική ακρίβεια.

Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου, τα καλλιεργητικά και λοιπά υλικά οφείλουν να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις και να ανανεώνονται ανάλογα χωρίς φειδώ στο κόστος.

Οι Γιατροί και οι Εμβρυολόγοι αποτελούν την επιστημονική αιχμή του δόρατος του Κέντρου.

Συνεργάζονται αρμονικά και μελετούν το κάθε περιστατικό διεξοδικά. Παρακολουθούν επισταμένα διεθνή συνέδρια, την διεθνή βιβλιογραφία του χώρου, δημοσιεύουν και είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

ποσοστό Εργαστηρίου στην εξίσωση = 30%

Το προφίλ του ζευγαριού

Η πλέον σημαντική παράμετρος εδώ είναι η ηλικία της ασθενούς. Γενικά γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν πολύ καλή πρόγνωση με ποσοστά που είναι περίπου 50%. Γυναίκες μέχρι 35 ετών έχουν ποσοστά επιτυχίας άνω του 65% ενώ γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν γενικά ποσοστά περίπου 25%.

Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό, όχι άσκοπη χρονοτριβή!

Επίσης έχουν σημασία συνήθειες όπως ο καπνός, το αλκοόλ η παχυσαρκία ή η παρουσία άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως π.χ διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδοπάθειες κοκ.

Τέλος, είναι σημαντικό το γυναικολογικό ιστορικό, δηλαδή εάν έχουν προηγηθεί γυναικολογικά χειρουργεία ή σοβαρά γυναικολογικά νοσήματα.

Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα είναι απαραίτητο να έχει κάνει σαλπιγγογραφία και έναν πλήρη ορμονολογικό έλεγχο που να περιλαμβάνει και την ΑΜΗ (Anti Mullerian Hormone) η οποία δείχνει τις εφεδρείες των ωοθηκών και ουσιαστικά καθορίζει το αναπαραγωγικό δυναμικό-ηλικία της κάθε γυναίκας χωριστά και ανεξάρτητα από την βιολογική της ηλικία.

Για τον άνδρα σε πρώτη φάση αρκεί μία ανάλυση σπέρματος σε ένα αξιόπιστο και εξειδικευμένο Εργαστήριο.

Προσωπικά θεωρώ ότι η-οι ασθενής-είς με θετική ψυχολογία, με προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από μαχητικότητα, επιμονή, προσήλωση, αναζήτηση και αντοχή θα κερδίσουν τη μάχη!

Πάντα συμβούλευα τις ασθενείς μας να ψάχνουν, να ρωτούν, να ερευνούν και γιατί όχι να αμφισβητούν. Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο, εάν κάποιος γνωρίζει να το ερευνά και να το αξιοποιεί κατάλληλα.
Και βέβαια, να συζητάτε τα πάντα με τους γιατρούς σας.

Μην αφήνετε σκοτεινά σημεία, διεκδικείστε χρόνο και ενημέρωση!

ποσοστό ασθενούς-ζευγαριού στην εξίσωση = 30%

Ο Άγνωστος Χ. στην εξωσωματική

Η επιστήμη στον τομέα της Εξωσωματικής, από το 1978 που γεννήθηκε το πρώτο παιδί μέχρι σήμερα, έχει διανύσει μακρύ δρόμο αναζήτησης, έρευνας, κατανόησης και τελικά πολλών επιτυχιών.

Όμως υπάρχουν ακόμη σήμερα «σκοτεινά» και αδύνατο να εξηγηθούν φαινόμενα -ευτυχώς σπάνια- που δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής.

Και σε αυτές ωστόσο τις σπάνιες περιπτώσεις η μάχη πρέπει να δίνεται και η συνεργασία του ζευγαριού με την επιστημονική Ομάδα μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Ο Άγνωστος (προς το παρόν!) Χ είναι το υπόλοιπο 10%.

Καλό Αποτέλεσμα

Καλό αποτέλεσμα εννοείται η μεγιστοποίηση της πιθανότητας επιτυχίας που πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο ζευγάρι με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης και τα χαρακτηριστικά του.

Π.χ. ένα ζευγάρι με ασθενή ηλικίας 35 ετών που κάνει εξωσωματική για σαλπιγγικό ή ανδρικό παράγοντα έχει ποσοστό επιτυχίας στην πρώτη προσπάθεια 65%. Επομένως, αυτό είναι το καλό αποτέλεσμα που οφείλει να αναζητήσει το ζευγάρι και αντίστοιχα να προσφέρει το Κέντρο εξωσωματικής.

Συμπέρασμα

Την κύρια ‘ευθύνη’ της επιτυχίας στην Εξωσωματική την φέρει το Κέντρο που το ζευγάρι απευθύνεται για θεραπεία.

Το κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό και χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Όμως και το κάθε Κέντρο Εξωσωματικής είναι ξεχωριστό και αξιολογείται από το ανθρώπινο δυναμικό του, την υλικοτεχνική του υποδομή και φυσικά τα αποτελέσματα του.

Η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ζευγαριού-Κέντρου είναι το βασικό θεμέλιο της επιτυχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εξωσωματική: Γιατί οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται με τα χρόνια