Εμβολιασμοί παιδιών – εφήβων: Επέκταση και στις ηλικίες 12 έως 15 ετών – Το πράσινο φως από τους ειδικούς αναμένει το Μαξίμου

19-07-2021

Κρίσιμη εβδομάδα αυτή που διανύουμε καθώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών αλλά και οι κυρώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο πρώτο πεδίο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επεκτείνει τον εμβολιασμό και στις ηλικίες 12-15 ετών, εφόσον λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή Εμβολιασμού. Ήδη οι ΗΠΑ,  Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία είναι μερικές χώρες που έχουν εγκρίνει το εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες.

Στο δεύτερο πεδίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Σε αυτή τη φάση θα αφορά μόνον τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς.

Στην κυβέρνηση πάντως εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Ήδη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει η υποχρεωτικότητα και για τους εκπαιδευτικούς. Εάν αποφασιστεί πάντως κάτι τέτοιο, τότε θα ισχύσει το ίδιο μοντέλο με τους υγειονομικούς. Θα δοθεί δηλαδή χρονικό περιθώριο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τώρα το 75% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί ή έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Παράλληλα, η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια δεν αποκλείεται να γίνει μόνον για τους εμβολιασμένους. Μάλιστα, έχει ήδη ανακοινωθεί η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια για να εμβολιάζονται επιτόπου οι φοιτητές. Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πειθούς, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας του 70%-75%.

Εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι αποφάσεις για το πλαίσιο που θα ισχύσει για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι πως δεν πρόκειται να υπάρχουν απολύσεις στο Δημόσιο. Ενώ και η παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο εγκαταλείπεται. Οι «κυρώσεις» θα είναι αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών «για όσο διάστημα κρατά η πανδημία».

Στον ιδιωτικό τομέα θα δίνεται το δικαίωμα στους εργοδότες να ζητούν βεβαίωση εμβολιασμού από τους εργαζομένους.