Έξαρση κρουσμάτων: Στο τραπέζι… lockdown στις «κόκκινες» περιοχές – Πρόταση ακόμα και για χρήση μάσκας παντού

κορονοϊός
21-07-2021

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τις 3.500 και το ιικό φορτίο στα λύματα επέστρεψε στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου – αρχών Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ταχύτητα διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα σημειώνοντας πως καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού. Μάλιστα, το γενικό lockdown παραμένει στο τραπέζι της συζήτησης των ειδικών.

Παράλληλα εξετάζεται επέκταση του μοντέλου της Μυκόνου και σε ακόμη τέσσερα νησιά (Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Κρήτη). Οι ειδικοί αποδίδουν την έξαρση κρουσμάτων στη…  διασκέδαση.

Η Μύκονος, πάντως, αναμένεται να επιστρέψει στη κανονικότητα, καθώς μετά την επιβολή του τοπικού lockdown καταγράφεται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Εάν η πορεία αυτή συνεχιστεί τότε δεν θα υπάρξει παράταση των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα που επέβαλε η Πολιτική Προστασία εκπνέουν στις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 26 Ιουλίου, και περιλαμβάνουν:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και

Απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο, το οποίο ισχύει για όλη την επικράτεια.

Η μετάλλαξη Δέλτα που μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όπου υπάρχει συνωστισμός, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Γι αυτό οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον υπάρξει συνωστισμός.

Χθες μάλιστα ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τάχθηκε υπέρ της χρήσης της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Και προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστούν οι κανόνες για τους εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πολίτες σχετικά με την διασκέδαση και τις μετακινήσεις.