Εγκυμοσύνη: Τι να τρώτε και τι όχι όταν θέλετε να συλλάβετε

γυναίκα σε εγκυμοσύνη
27-07-2021

Το να πετύχουν μια εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολο για όλες τις γυναίκες. Πολλές δυσκολεύονται να συλλάβουν με τον φυσικό τρόπο το μωρό τους. Κι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τις πιθανότητες για την πολυπόθητη εγκυμοσύνη είναι και η διατροφή.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την άμεση σχέση που έχουν οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας που προσπαθεί να συλλάβει με την γονιμότητα. Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας αυτήν την περίοδο και τι να αποφεύγετε;

Τι πρέπει να τρώτε για να φτάσετε στην εγκυμοσύνη

Όσπρια

Αντικαταστήσετε δύο γεύματα με κρέας την εβδομάδα, με όσπρια όπως οι φακές ή τα ρεβίθια. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες που προέρχονται φυτικές τροφές όπως είναι τα όσπρια, ενισχύουν τη γονιμότητα.

Λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το αβοκάντο και άλλα πράσινα λαχανικά. Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέους είναι σημαντική τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και πριν. Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Είναι γνωστό και ως βιταμίνη Β9 και παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια σε φολικό οξύ τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ή και πριν, αυξάνει τον κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες.

Ψάρια

Τα ψάρια και ιδιαίτερα τα πιο λιπαρά, όπως είναι ο σολομός, είναι πλούσια σε ωμέγα -3 λιπαρά οξέα τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων, συμβάλλουν στη ρύθμση της έμμηνου ρύσης και αυξάνουν τη ροή του αίματος στη μήτρα.

Τι δεν πρέπει να τρώτε εάν θέλετε να φτάσετε στην εγκυμοσύνη.

Γλυκά και γενικά τροφές πλούσιες σε “κακά” λιπαρά

Τα γλυκά έχουν χαμηλή διατροφική αξία και είναι πλούσια σε “κακά” λιπαρά και, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για φλεγμονές και έχουν αρνητική επίπτωση στη γονιμότητα. Αντίστοιχα αποφύγετε και άλλες που περιέχουν “κακά” λιπαρά όπως τα πατατάκια και το junk food.

Καφεΐνη

Όσον αφορά την επίδραση της καφεΐνης στη γονιμότητα, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τη δεκαετία του ’90, οι γυναίκες που καταναλώνουν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν 27% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν. Στον αντίποδα, βρίσκονται άλλες έρευνες που έγιναν αργότερα σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση καφεΐνης δεν έχει καμία επίδραση στην γονιμότητα. Η αλήθεια ίσως βρίσκεται κάπου στη μέση. Το σίγουρο είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης δεν κάνει καλό, συνεπώς εάν προσπαθείτε να συλλάβετε προσπαθήστε να την μειώσετε όσο μπορείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ο καφές κατά την κύηση;