Σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα»: Ανοίγουν ξανά ολόκληρες κλινικές Covid – Σίγουρη η τρίτη δόση για το 80%

Ε.Σ.Υ.
26-07-2021

Συναγερμός έχει σημάνει για την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που πλέον κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η Δέλτα απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους. Ενδεικτικό είναι πως οι εισαγωγές covid ασθενών έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα και αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστα άτομα.

Η ανησυχία εντείνεται και από τα νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Δέλτα. Από τα στοιχεία προκύπτει μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ότι αφορά την πρόληψη μόλυνσης. Ωστόσο τα ποσοστά αποτελεσματικότητας εκτινάσσονται στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και εισαγωγής στην εντατική.

Την ίδια στιγμή, μόλις το 52% των ενηλίκων πολιτών στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ποσοστό 78% είναι ανεμβολίαστοι covid ασθενείς. Ανεμβολίαστο είναι το 99,9% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, από τους 4.200 ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ οι 4.158 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή είχαν εμβολιαστεί μερικώς.

Με τα δεδομένα αυτά ανοίγουν ξανά από σήμερα ολόκληρες κλινικές covid που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι εισαγωγές covid στα νοσοκομεία αυξάνονται, από 5 έγιναν 45 σε επτά ημέρες. Όπως είπε «δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας». Εκτίμησε ότι το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται, ωστόσο όχι ακόμη σε επίπεδο ΜΕΘ.

«Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», σημείωσε. Και πρόσθεσε πως εάν το τείχος ανοσίας χτιστεί έως τον Δεκέμβριο, θα γίνει «χαμός» στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο.

Αναφορικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, η κ. Παγώνη τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%. Για όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι η τρίτη δόση τους θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι.