Προ των πυλών κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας – Έρχονται «τοπικές παρεμβάσεις» και νέα μέτρα

27-07-2021

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές και στη κυβέρνηση ενόψει της κορύφωσης του 4ου πανδημικού κύματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων με 3.400 ημερήσιες μολύνσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ως «συλλογικό καθήκον». Επανέλαβε πως «η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής. Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς».

Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταρτίσει σχέδιο τοπικών παρεμβάσεων σε περίπτωση που κάποια περιοχή βρεθεί στο κόκκινο. Το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και πλωτά μέσα καραντίνας, για τα νησιά. Στο τραπέζι παραμένει και η επέκταση του «μοντέλου» της Μυκόνου για τις περιοχές με έξαρση κρουσμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο σε εξέλιξη είναι και οι εκτεταμένοι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβάσεων. Ήδη στο… μικροσκόπιο βρίσκεται η Πάρος, καθώς είναι η δεύτερη πιο ευάλωτη από την πανδημία περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει ανακοινώσει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, για τα κορωνοπάρτι. «Θα εισηγηθούμε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ευχερέστερη η εξεύρεση, ο εντοπισμός και η τιμωρία όσων διοργανώνουν πάρτι σε βίλες. Και πιστεύω, ότι μπαίνοντας κάθε μέρα στην κανονικότητα όλο και περισσότερο, αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρχει», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά.