Τρίτη δόση εμβολίου:  Εντός Αυγούστου οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – Ποιους αφορά σε πρώτη φάση

εμβολιασμοί
28-07-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Το θέμα εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις αποφάσεις να αναμένονται εντός του Αυγούστου.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής αλλά και των εμβολίων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, 3η δόση κατά προτεραιότητα φαίνεται ότι θα χρειαστούν άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό.

Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν οι υγειονομικοί καθώς οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν πριν από επτά μήνες. Σημειώνεται ότι για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα η ανοσία ξεπερνά το εξάμηνο.

Στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε:

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση. Ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη δόση. Είναι, όμως, εμφανές ότι η προτεραιοποίηση που έγινε για την αρχική χορήγηση των εμβολίων θα έχει μια ανάλογη φορά».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 3η δόση θα χορηγηθεί στους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Ακολουθούν οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και όσοι λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.

Επόμενη ομάδα που θα κληθεί για ενισχυτική δόση είναι τα άτομα άνω των 75 ετών και κυρίως ηλικιωμένοι με σοβαρές συννοσηρότητες. Ταυτόχρονα εξετάζεται αν θα πρέπει να ενταχθούν στη λίστα και όσοι εκτίθενται σταθερά σε υψηλό ιικό φορτίο, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Σχετικά με το πότε θα κληθούμε για χορήγησης ενισχυτικής δόσης, οι απόψεις των ειδικών κλίνουν προς τα τέλη του Φθινοπώρου με αρχές του χειμώνα.