Πόσες κουταλιές λάδι να βάλω στη σαλάτα;

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα διατροφικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής. Η λίστα με το οφέλη του είναι μεγάλη, ενώ η προστασία της καρδιάς και των αγγείων παραμένει ο δημοφιλέστερος ρόλος του ελαιολάδου. Τη λίστα συμπληρώνουν η υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, ακόμη και ο έλεγχος του βάρους. Όμως η διατροφική σημασία του ελαιολάδου συχνά επισκιάζει την ποσότητα στην οποία το συστατικό αποφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Λίγα λόγια για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου

Τα λίπη, είτε ζωικής, είτε φυτικής προέλευσης αποδίδουν υπερδιπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Για την ακρίβεια κάθε γραμμάριο λίπους εσωκλύει 9 θερμίδες, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τα άλλα 2 γκρουπ θρεπτικών συστατικών είναι 4 θερμίδες. Για το λόγο αυτό μικρή ποσότητα λαδιού ή άλλων λιπών αρκούν για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες. Εκτός όμως από ενέργεια, το ελαιόλαδο προσφέρει ένα σύνολο από καλά λιπαρά τα οποία ονομάζονται μονοακόρεστα. Στο συγκεκριμένο τύπο λιπαρών  αποδίδεται και το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του ελαιολάδου. Τα τελευταία όμως χρόνια η αντιοξειδωτική ικανότητα του τροφίμου έχει συσχετιστεί με την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, όπως η υδροξυτυροσόλη.

Προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα

Ποιό είναι όμως το κλειδί στην κατανάλωση του ελαιολάδου; Φυσικά η ποσότητα που χρησιμοποιείται καθημερινά. Καθώς, πολύ λίγο και τα οφέλη εξατμίζονται, ενώ λίγο παραπάνω και η επιπλέον ενέργεια μετατρέπεται σε «σωσίβιο» γύρω από την κοιλιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Αμερική, ένας μέσος ενήλικας θα ήταν καλό να καταναλώνει καθημερινά περίπου 5 κουταλάκια του γλυκού (27g) καλών λιπαρών. Προσοχή όμως, διότι τα προστατευτικά λιπαρά περιέχονται επίσης στα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς. Προκειμένου λοιπόν να λαμβάνετε όλα τα είδη των καλών λιπαρών , δοκιμάστε να βάλετε 2-3 κουταλάκια ελαιολάδου ανά άτομο στο φαγητό σας και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με μία από τις άλλες λιπαρές πηγές που μόλις αναφέρθηκαν.

Κλείνοντας, όσο extra παρθένο, χωρίς συντηρητικά και από το «χωριό» το ελαιόλαδο παραμένει πολύτιμο, αλλά με την ίδια ενεργειακή αξία. Γι αυτό προσθέτετε το ελαιόλαδο προσεκτικά στη σαλάτα, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com

Βιβλιογραφία:

Dietary Guidelines For Americans 2015- 2020. Accessed 7/12/2015

https://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf

 

 

In this article