3 Ιουνίου: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Μία χορηγία της

Η ενότητα ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2022 και ενημερώνεται καθημερινά μέχρι να ολοκληρωθεί ο ετήσιος κύκλος, οπότε και θα συνεχίσει με την ενσωμάτωση νέων στοιχείων. Οι πηγές για τις ημερομηνίες αναφοράς είναι πολλαπλές και γίνεται η απαραίτητη έρευνα για υπεύθυνη τεκμηρίωση, ώστε οι ημερομηνίες να προσδιορίζουν τα πραγματικά ορόσημα.

2022
Παγκόσμια Ημέρα Ραιβοϊπποποδίας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη για να τιμηθεί η ημερομηνία γέννησης του Ignacio Ponseti, (1914-2009), ο οποίος ανέπτυξε τη μέθοδο Ponseti για την αντιμετώπιση της πάθησης.
2011
Πεθαίνει ο Τζακ Κεβορκιάν (Jack Kevorkian) αμερικανός παθολόγος και υπέρμαχος της ευθανασίας, γνωστός και ως "Dr. Death" από τα ΜΜΕ. Υπερασπίστηκε δημόσια το δικαίωμα ενός ασθενή να δώσει τέλος στη ζωή του με τη βοήθεια γιατρού. Ομολόγησε ότι βοήθησε τουλάχιστον 130 ασθενείς για ευθανασία και το 1999 καταδικάστηκε για δολοφονία. Με τη στάση του βοήθησε να ξεκινήσει η συζήτηση για το δικαίωμα στην ευθανασία. Είχε γεννηθεί στις 26/5/1928.
1977
Πεθαίνει ο Άρτσιμπαλντ Χιλ (Archibald Hill), βρετανός βιολόγος, ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της βιοφυσικής. Βραβεύτηκε με το ήμισυ του Νόμπελ Ιατρικής το 1922, για την αποσαφήνιση της παραγωγής θερμότητας και μηχανικού έργου στους μυς. Το έτερον ήμισυ του Βραβείου απονεμήθηκε στον Otto Meyerhof για την ανακάλυψη της σταθερής σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης οξυγόνου και του μεταβολισμού του γαλακτικού οξέος στον μυ. Είχε γεννηθεί στις 26/9/1886.
1904
Γεννιέται ο Τσαρλς Ντρου (Charles Richard Drew), αμερικανός χειρουργός που ανέπτυξε βελτιωμένες τεχνικές για την αποθήκευση του αίματος, και εφάρμοσε τις εξειδικευμένες γνώσεις του για την ανάπτυξη τραπεζών αίματος μεγάλης κλίμακας στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρακτική του φυλετικού διαχωρισμού στην αιμοδοσία και παραιτήθηκε από τη θέση του στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος διατήρησε την πολιτική αυτή μέχρι το 1950. Θα φύγει από τη ζωή στις 1/4/1950.
1899
Γεννιέται ο Γκέοργκ φον Μπέκεσι (Georg von Békésy), ούγγρος βιοφυσικός. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1961 για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τον φυσικό μηχανισμό διέγερσης του κοχλία του ωτός. Επινόησε το ακοόμετρο και μεθόδους καταγραφής και μέτρησης οπτικών και απτικών αισθημάτων. Θα φύγει από τη ζωή στις 13/6/1972.
1873
Γεννιέται ο Ότο Λέβι (Otto Loewi), γερμανoεβραίος φαρμακολόγος, που αποκάλυψε τον ρόλο της ακετυλοχολίνης ως νευροδιαβιβαστή στο νευρικό σύστημα. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1936, μαζί με τονHenry Dale για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη χημική μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Θα φύγει από τη ζωή στις 25/12/1961.
1657
Πεθαίνει ο Ουίλιαμ Χάρβεϊ (William Harvey), άγγλος γιατρός, ο πρώτος επιστήμονας που περιέγραψε λεπτομερειακά την κυκλοφορία του αίματος. Είχε γεννηθεί στις 1/4/1578.