Τα συναισθήματα κάνουν καλό στην καρδιά

Στη ζωή μας νιώθουμε πολλά συναισθήματα για πολλούς ανθρώπους. Συναισθήματα όπως η αγάπη για παράδειγμα. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως τα βαθιά αισθήματα που νιώθουμε για τους άλλους προστατεύουν την καρδιά μας μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία μελέτησαν πάνω από 1.000 άτομα που είχαν πάθει καρδιακή προσβολή μέχρι και 4 μέρες πριν την έναρξη της μελέτης αυτής. Τους παρακολούθησαν για έναν χρόνο.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όσοι βίωναν μια σχέση αγάπης είτε αυτή προερχόταν από φίλους, είτε από συγγενείς είτε ήταν πιο προσωπική, ήταν τελικά πιο προστατευμένοι από το να παρουσιάσουν ένα δεύτερο έμφραγμα.
Όπως τόνισαν οι ερευνητές ακόμα δεν γνωρίζουν επακριβώς τους λόγους που η αγάπη επιδρά θετικά και προστατευτικά έναντι της καρδιάς μας. Λένε πάντως πως αυτό μπορεί να οφείλεται στις στενές ανθρώπινες σχέσεις και να πηγάζει από το αίσθημα της αγάπης που νιώθει ένας καρδιοπαθείς από κάποιον άλλον άνθρωπο, από τη φροντίδα που παίρνει, την ασφάλεια που του προσδίδει ένα τέτοιο συναίσθημα και την ενθάρρυνση που λαμβάνει να προσέχει την υγεία του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καρδιοπαθείς είναι το στρες που βιώνουν και όντας ευάλωτοι συναισθηματικά δεν είναι σε θέση να το διαχειριστούν.
Το στρες από μόνο του συμβάλει στο να πάθει ο ασθενής αρρυθμίες με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες ενός επόμενου εμφράγματος. Έτσι λοιπόν, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες είναι εξαιρετικά σημαντικοί στο να προστατευθεί ένας καρδιοπαθής ασθενής από τα χειρότερα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Λίγος ύπνος και πολλή δουλειά βλάπτουν την καρδιά
Το ποδήλατο κάνει καλό στην καρδιά

In this article