Απόφαση του υπουργείου εξωτερικών ανοίγει το δρόμο στην άρση των ηλικιακών διακρίσεων

24-01-2017

Σηµαντικό βήµα για την καταπολέµηση των ηλικιακών διακρίσεων χαρακτηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη την πρόσφατη νοµοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για την άρση των εν λόγω διακρίσεων σε όλους τους κλάδους των υπαλλήλων του.

Ο Συνήγορος προσδοκά ότι αυτή η θετική εξέλιξη θα σηµατοδοτήσει την απαλοιφή αντίστοιχων µη επαρκώς αιτιολογηµένων ηλικιακών διακρίσεων και θα συνεισφέρει καθοριστικά στην αποτελεσµατική καταπολέµηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Με το σχέδιο νόµου, τροποποιούνται διατάξεις του Οργανισµού του υπουργείου Εξωτερικών (Ν. 3566/2007) και αίρεται το ανώτατο όριο ηλικίας για την πρόσβαση σε όλους τους κλάδους του υπουργείου. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα παραµονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του διπλωµατικού κλάδου πέραν του 65ου έτους – και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους – κατ’ αναλογία µε τα προβλεπόµενα για τους υπαλλήλους των λοιπών κλάδων του υπουργείου.

Ο Συνήγορος ήδη από το έτος 2007, είχε απευθύνει µε πόρισµά του, σύσταση για την απαλοιφή του ανώτατου ηλικιακού ορίου πρόσβασης σε όλους τους κλάδους του υπουργείου (ιστορικό της υπόθεσης). Επίσης, από το έτος 2015, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισηµάνει ότι η υποχρεωτική αποχώρηση από την υπηρεσία των υπαλλήλων του διπλωµατικού κλάδου µε την συµπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, ήταν αντίθετη προς την αρχή της ίσης µεταχείρισης λόγω ηλικίας, στον βαθµό που δεν αιτιολογούσε τις τυχόν ειδικές, διαφορετικές συνθήκες υπό τις οποίες τελούν οι διπλωµατικοί υπάλληλοι έναντι των λοιπόν κατηγοριών υπαλλήλων.