Οι πολλές κεφαλιές στο ποδόσφαιρο μπορεί να προκαλέσουν διάσειση

13-02-2017

Πολλά παιδιά, έφηβοι και νέοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και παίζουν αρκετά συχνά. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα αυτό που υποψιαζόμασταν. Πως οι ποδοσφαιριστές που κάνουν πολλές κεφαλιές, αντιμετωπίζουν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα διάσεισης.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 222 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές ηλικίας 18 έως 55 ετών, εκ των οποίων το 80% ήταν άνδρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Όπως φάνηκε, οι παίκτες που χτυπάνε μεταξύ τους τα κεφάλια τους σε κάποια σύγκρουση και αυτό συμβαίνει δύο ή περισσότερες φορές σε διάστημα δεκαπενθημέρου, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο διάσεισης.

Μάλιστα, όπως λένε οι επιστήμονες, το θέμα αυτό έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα ως πιθανό πρόβλημα υγείας.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητή ακτινολογίας και ψυχιατρικής Μάικλ Λίπτον. Εκείνος και οι συνεργάτες του βρήκαν πως οι άνδρες έκαναν κατά μέσο όρο 44 κεφαλιές ανά δεκαπενθήμερο, ενώ οι γυναίκες 27. Συγκρούσεις κεφαλιών αναφέρθηκαν από το 37% των ανδρών και το 43% των γυναικών. Από όσους είχαν κάνει τέτοια σύγκρουση, το 20% εμφάνιζαν μέτρια έως πολύ σοβαρά συμπτώματα διάσεισης. Αυτά είναι πονοκέφαλος, σύγχυση και ζαλάδα. Μάλιστα, αυτό ίσχυε ακόμη κι αν δεν είχαν διαγνωσθεί τυπικά με διάσειση.

Οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν διευκρινίσει κατά πόσο τα ευρήματα της μελέτης ισχύουν και στην περίπτωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Πάντως, ο Λίπτον δήλωσε ότι «ότι οι κεφαλιές και όχι μόνο οι συγκρούσεις κεφαλιών σχετίζονται με τα συμπτώματα διάσεισης. Τα ευρήματά μας εγείρουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τις κεφαλιές και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα αυτό».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι άντρες προτιμούν το ποδόσφαιρο από το σεξ