Άντρα ή γυναίκα γιατρό. Εσείς τι θα προτιμούσατε;

20-02-2017

Νέα έρευνα έρχεται να αναστρέψει τα στερεότυπα που επικρατούν σχετικά με τους άντρες και τις γυναίκες γιατρούς. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The Jama Network, ασθενείς που είχαν γυναίκες γιατρούς εμφάνισαν μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά 0,42% στις πρώτες 30 μέρες αφότου μπήκαν στο νοσοκομείο (11,07% έναντι 11,49%) ενώ και το ποσοστό ασθενών που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο νοσοκομείο μέσα σε 30 μέρες από τότε που πήραν εξιτήριο ήταν μικρότερο σε όσους είχαν γυναίκες γιατρούς (15,02% έναντι 15,57%).

Η έρευνα αυτή, διεξήχθη από ερευνητές του Harvard και ανέλυσε περιπτώσεις 1,5 εκατομμυρίων ασθενών ηλικίας 65 χρονών και πάνω για ένα διάστημα 4 ετών (1 Ιανουαρίου 2011-31 Δεκεμβρίου 2014). Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα δεν διέφεραν όταν εξετάστηκε το είδος και η σοβαρότητα της πάθησης από την οποία έπασχαν οι ασθενείς προλαβαίνοντας έτσι, όσους θα υποστήριζαν ότι οι άνδρες γιατροί αναλαμβάνουν τους πιο βαριά ασθενείς.

Όσον αφορά την εξήγηση των εν λόγω αποτελεσμάτων, ίσως πολλά από τα νοσοκομεία, τα οποία προσλαμβάνουν γυναίκες γιατρούς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως περισσότερους πόρους, καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, καλύτερη ηγεσία και περιβάλλον. Επίσης, μπορεί οι γυναίκες γιατροί να εργάζονται πιο σκληρά και στοχευμένα και να αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις στην επαγγελματική τους πορεία. Όλα αυτά είναι όμως εικασίες που η συκγεκριμένη η έρευνα δεν επιβεβαιώνει.

Το βασικό νόημα όπως αναφέρουν οι ερευνητές,  δεν είναι λοιπόν να μας υπαγορέψει ότι πρέπει να διαλέγουμε γυναίκες γιατρούς αλλά να δώσει ένα τέλος στην ξεπερασμένη ιδέα ότι οι γυναίκες γιατροί είναι λιγότερο ικανοί από τους άνδρες.

Αυτό που πρέπει να εξετάζουμε πριν επισκεφτούμε έναν γιατρό δεν είναι το φύλλο του, η φυλή του, η εμφάνιση του ή τα πιστεύω του αλλά οι επαγγελματικές του ικανότητες.

Άρης Σιφονιός