Σε αναβρασμό ο χώρος της Υγείας, ποιοι και πότε απεργούν

13-03-2017

Σε «αναβρασμό» είναι ο χώρος της Υγείας με γιατρούς στο ΕΣΥ και νοσοκομειακούς γιατρούς να προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη 15 Μαρτίου 4ωρη Στάση Εργασίας (11π.μ. – 15μ.μ.) στην Αττική και 24ωρη Απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της ίδια ημέρας (στις 12) στην πλατεία Μαβίλη.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί «δωρεάν δημόσια Υγεία και Πρόνοια με εύκολη και καθολική πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των Νοσοκομείων, των Πρωτοβάθμιων Μονάδων του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των πρώην εργολαβικών εργαζομένων, ένταξη στα ΒΑΕ, αποκατάσταση των καθαιρεμένων Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, ανάκτηση μισθολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών Μνημονιακών απωλειών και μονιμοποίηση Επικουρικών».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) διαμαρτύρεται για την «επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα» και συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό που διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μισθωτών Επιστημόνων, την Τρίτη 14  Μάρτη στις 6:30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

  • Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
  • Επιδότηση στο 80% του μισθού και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του άνεργου γιατρού, κατά τη διάρκεια της αναμονής για ειδικότητα.
  • Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων. Όχι στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών. Μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων για τον κλάδο της Υγείας.

Ιατροί ΠΕΔΥ (Πρώην ιατροί ΙΚΑ)

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ Αττικής (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΔΥ) «για τα προβλήματα του κλάδου και της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση μετά από την απόλυση 2500 γιατρών  προ 3ετίας (Ν.4238/14)», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα – μεταξύ άλλων – απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας :

  • Να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να δοθεί η δυνατότητα επανόδου των απολυμένων συναδέλφων μας.
  • Να αποσύρει από το υπό ψήφιση Ν/Σ τη διάταξη βββ) της παραγράφου 3, του άρθρου 26 που απαιτεί την παραίτηση μας από τις νόμιμες δικαστικές διεκδικήσεις.
  • Να συστήσει προσωποπαγείς θέσεις για όσους εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις μέχρι την αποχώρηση τους από την υπηρεσία.
  • Να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία, η οποία ορίζει σε 4% επί του εισοδήματος την εισφορά για το εφάπαξ (πρόνοια), καθώς και την διάταξη για τις αποσπάσεις προσωπικού χωρίς την συγκατάθεση τους.