Δεν έχετε αίσθηση της γεύσης; Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει

25-04-2017

Μια από τις απολαύσεις του να τρώει κανείς είναι οι γεύσεις. Πολλές φορές όμως θα έχετε διαπιστώσει πως η αίσθηση της γεύσης αλλοιώνεται Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Τι μπορεί να σημαίνει η έλλειψη γεύσης για την υγεία μας;

Οι διαταραχές γεύσης μπορεί να οδηγήσουν σε ολική απώλεια της γευστικής λειτουργίας. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Αδυναμία αναγνώρισης του ξινού-γλυκού-αλμυρού-πικρού, έως μερική απώλεια της γευστικής ικανότητας ή διάκρισης ορισμένων γεύσεων.

Όπως έδειξε μια νέα μελέτη, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στα ερυθρά αιμοσφαίριά τους δεν μπορούσαν να διακρίνουν καλά τις αλμυρές γεύσεις.

Άλλες πιθανές συνέπειες της έλλειψής του είναι συχνότερες λοιμώξεις (λ.χ. ιώσεις) και αργή επούλωση των πληγών, επειδή το ιχνοστοιχείο αυτό παίζει ζωτικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην επιδιόρθωση των κυττάρων. Η έλλειψή του είναι πιο συχνή στους νέους, καθώς υπολογίζεται ότι πάσχει το ένα στα πέντε κορίτσια και το ένα στα δέκα αγόρια εφηβικής ηλικίας.

Το κόκκινο κρέας και ειδικά το μοσχαρίσιο και το αρνίσιο, είναι η καλύτερη πηγή (με μία μερίδα εστιατορίου την εβδομάδα είστε καλυμμένοι). Υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο έχουν επίσης οι ξηροί καρποί (ιδίως τα φιστίκια και τα κάσιους) και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν και την γεύση
Υποκατάστατα αλατιού: Επιτέλους γεύση στην υπέρταση!