Πρωτοβουλία Ξανθού για ειδική συζήτηση στη βουλή με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος

29-05-2017

Ειδική συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, για τον συντονισμό των δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να επανεκκινήσουν οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη χρήση καπνού κάθε χρόνο, αριθμός που προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε πάνω από 8 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030. Το κάπνισμα έχει χαρακτηριστεί από τον Π.Ο.Υ., ως η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών καθώς και προσφάτως ο πρώτος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και η διεθνής κοινότητα λαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη χώρα μας, αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούσε στην υγεία του πληθυσμού και συγκεκριμένα τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, καταδεικνύουν ότι :

  • 3 στους 10 (27,3%) ηλικίας 15 ετών και άνω καπνίζουν καθημερινά και
  • 1 στους 20 (5,2%) καπνίζει περιστασιακά
  • 7 στους 10 (67,5%) δεν καπνίζουν. Από αυτούς το 51,7% δεν έχει καπνίσει ποτέ ενώ το 15,8% κάπνιζε στο παρελθόν και το έχει διακόψει για περισσότερους από 6 μήνες.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος,  σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ερεθισμό των πνευμόνων, μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας και αύξηση των δεικτών φλεγμονής μετά το άτμισμα. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί αποτελεσματικό μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Άλλωστε, η χημική μορφή της νικοτίνης που διατίθετο μέχρι πρότινος για αναγόμωση των περισσοτέρων ηλεκτρονικών τσιγάρων, παράγεται χωρίς φαρμακευτικό ή χημικό έλεγχο όσον αφορά την καθαρότητα και τη συγκέντρωσή της στα υγρά αναπλήρωσης.

 

Επίσης, ούτε οι επιστήμονες-ερευνητές έχουν τελικώς καταλήξει στο αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μακροπρόθεσμα παράγοντα εξόδου από τη χρήση του τσιγάρου ή την πύλη προς τη διατήρηση της συνήθειας του καπνίσματος. Απαιτούνται επιπλέον μακροπρόθεσμες ερευνητικές προσπάθειες και συνάμα καθορισμένες σαφείς προδιαγραφές προς την κατεύθυνση αυτή. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα προϊόντα καπνού, όπου σύμφωνα με κείμενες διατάξεις προβλέπεται μια οργανωμένη διαδικασία αδειοδότησης αυτών των προϊόντων.