Ένας στους δύο στην Αττική πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα

01-06-2017

Σχεδόν ένας στους δύο στην Αττική πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα με συνηθέστερα την αρτηριακή υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία. Την ίδια στιγμή, επτά στους 10 θεωρεί την υγεία του περίπου ίδια σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ένας στους πέντε χειρότερη!

Περισσότεροι από τους μισούς δε διαθέτουν οικογενειακό ιατρό, ενώ το 60% επισκέφθηκαν ιατρό του δημοσίου το τελευταίο έτος, ενώ περίπου το 45% απευθύνθηκε σε ιδιώτη ιατρό με έναν στους τέσσερεις να μη λαμβάνει απόδειξη για μέρος της δαπάνης ή για το σύνολό της.

Το 16,5% των ερωτηθέντων καθυστέρησαν να λάβουν ή δεν έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως λόγω κόστους και μεγάλης λίστας αναμονής.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από Έρευνα Υγείας που πραγματοποίησε η 1ηΥγειονομική Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας. Κατά την έρευνα με θέμα την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση υγείας και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, διερευνήθηκε ο γενικός πληθυσμός άνω των δεκαοκτώ ετών εντός των γεωγραφικών ορίων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής  με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, η συμπλήρωση του οποίου έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε  1.060 άτομα, που επιλέχθηκαν με δειγματοληψία τεσσάρων σταδίων, από 1έως 20 Απριλίου του 2016.

Τα μελετώμενα ζητήματα ήταν η αυτοεκτίμηση υγείας, η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, η νοσηρότητα των συμμετεχόντων, η χρήση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ψυχιατρικής και οδοντιατρικής περίθαλψης, η χρήση προληπτικών υπηρεσιών, η ποιότητα των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας αυτών και η κατανάλωση φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων.

Τα σπουδαιότερα συμπεράσματα της έρευνας ανά θεματική ήταν τα εξής:

Αυτο-εκτίμηση υγείας:

To 55% των ερωτηθέντων αξιολογούν την υγεία τους ως εξαιρετική και πολύ καλή, το 40% ως καλή και μέτρια και οι υπόλοιποι ως κακή.

Το 68% θεωρεί την υγεία του περίπου ίδια σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ το 20% χειρότερη.

Σχετιζόμενες με την υγεία συνήθειες:

Το 68% των συμμετεχόντων δεν ασκείται καθόλου σε εβδομαδιαία βάση και σχεδόν το 30% καπνίζει καθημερινά κατά μέσο όρο ένα πακέτο τσιγάρα.

Νοσηρότητα:

Το 47% των συμμετεχόντων πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα με συνηθέστερα την αρτηριακή υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη:

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (53%) δε διαθέτουν οικογενειακό ιατρό, ενώ το 60% επισκέφθηκαν ιατρό του δημοσίου το τελευταίο έτος, ενώ περίπου το 45% απευθύνθηκε σε ιδιώτη ιατρό με έναν στους τέσσερεις να μη λαμβάνει απόδειξη για μέρος της δαπάνης ή για το σύνολό της.

Το 16,5% των ερωτηθέντων καθυστέρησαν να λάβουν ή δεν έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως λόγω κόστους και μεγάλης λίστας αναμονής.

Δευτεροβάθμια περίθαλψη:

Το 11% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο σε νοσοκομείο, δημόσιο ως επί το πλείστον (85%), κατά μέσο όρο για τέσσερεις με πέντε ημέρες.

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας:

Το 4,4% των ερωτηθέντων επισκέφθηκαν για πρόβλημα συναισθηματικής ή ψυχικής υγείας επαγγελματία  υγείας κυρίως του δημοσίου τομέα (στο 59% των περιπτώσεων). Από το υπόλοιπο  41% όσων επισκέφθηκαν ιδιώτη επαγγελματία για ψυχοσυναισθηματικό πρόβλημα ένας στους τρεις δεν έλαβε απόδειξη για μέρος της δαπάνης ή για το σύνολό της.

Τέλος, μόλις το 8% δεν έλαβε την θεραπεία ή τη συμβουλή που χρειαζόταν για ζήτημα ψυχικής υγείας, κυρίως λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους των εν λόγω υπηρεσιών.

Οδοντιατρική περίθαλψη:

Το 41% των συμμετεχόντων επισκέφθηκαν οδοντίατρο το τελευταίο δωδεκάμηνο καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος για τις υπηρεσίες που έλαβαν (84%), χωρίς να λάβουν απόδειξη για το σύνολο ή για μέρος της δαπάνης που κατέβαλαν στο 45% των περιπτώσεων.

Επιπλέον, το 17% δήλωσε ότι καθυστέρησαν ή δε μπόρεσαν να λάβουν υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας για οικονομικούς κυρίως λόγους (79%).

Κατανάλωση φαρμάκων και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων:

Αναφορικά με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής, το 53% των ερωτηθέντων δε  λαμβάνει  καθόλου φάρμακα και λοιπά σκευάσματα, ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί έλαβαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο αναλγητικά φάρμακα, το 20% έλαβε πρόσφατα κάποιο  συμπλήρωμα διατροφής, ενώ μόλις το5% έλαβε φάρμακα που πρότεινε ένας μη επαγγελματίας υγείας, το 2,5% διέκοψε την αγωγή του χωρίς σύσταση ιατρού και το 4% καθυστέρησε ή δεν έλαβε φάρμακα που πίστευε ότι χρειαζόταν λόγω κόστους ή μη υπαγωγής στη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πρόληψη:

Τέλος, σχετικά με τη χρήση προληπτικών υπηρεσιών μόνο το 29% των ερωτηθέντων έκαναν αντιγριπικό εμβόλιο το τελευταίο δωδεκάμηνο και οι συχνότερες προληπτικές παρεμβάσεις είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος και το τεστ-Παπ στις γυναίκες.

Η διαχρονική παρακολούθηση των ανωτέρω μεταβλητών μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο λήψης αποφάσεων και χάραξης σχεδίου δράσεων προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό δικαιοδοσίας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.